Без PCR тест след изтичане на 14 дни карантина
Снимка на fernando zhiminaicela от Pixabay

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Това означава, че вече няма да се изисква отрицателен резултат от PCR тест, за да бъде прекратена карантината, както беше досега.

Нареждане за промяната издаде здравният министър проф. Костадин Ангелов в заповед с дата 13 октомври 2020 г. В нея се казва, че "ако до изтичане на определения срок не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява", а при проява на симптоми (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и др.) или при влошаване на здравословното състояние по друга причина, лицата се свързват по телефон с общопрактикуващия си лекар или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.

Съгласно същата заповед, хоспитализираните с COVID-19 пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение, т.е. и за настанените в болница пациенти с потвръдена коронавирусна инфекция отпада изискването за отрицателен PCR тест преди изписване.

Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер за всички възрастови групи на закрито се провеждат без публика. При провеждане на спортни състезания на закрито се допуска публика, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., при заетост на местата не повече от 50% и при спазване на дистанция. Същите изисквания са в сила за кина и театри.

Обучителните центрове, занимални и езикови центрове продължават да предоставят услуги в електронна среда, а при невъзможност, при спазване на физическа дистанция. Отварят се центровете за личностно развитие. Препоръчително е конгреси, конференции, семинари, изложения и др. да се провеждат онлайн.  

Вчера от РЗИ Габрово съобщиха за пет нови случая на COVID-19 в областта - две жени и един мъж от Габрово и двама мъже (на 33 г. и 34 г.) от Севлиево. С изключение на 51-годишен мъж от Габрово, който е безсимптомен , всички други новорегистрирани са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение.

Вчера от РЗИ в Габрово съобщиха за смъртен случай - мъж на 87 г. от Габрово, хоспитализиран в МБАЛ „ Д-р Т. Венкова“. На 1 октомври т.г. той е дал положителен тест за COVID, починал е на 12 октомври в вследствие на остра дихателна недостатъчност. Днес в Габрово е починал друг възрастен пациент, положителен за коронавирусна инфекция. Той е на 82 г., хоспитализиран е в края на септември, имал е сърдечно и белодробно заболяване. 

Covid-19 е в още две училища в областта
Здраве
Решенията на ТЕЛК важат 3 месеца след края на епидемичната обстановка
Здраве
Личните лекари ще издават направление за PCR тест
Здраве
За три дни - 43 нови потвърдени случаи на Covid в област Габрово
Здраве
Габрово получи нова линейка, очаква още една
Здраве
Записват за преглед при -р Пейо Мишев - 30 октомври 2020 г.
Здраве
Заразените учители в СУ "Райчо Каролев" в Габрово вече са 23
Здраве
"Идеал Стандарт-Видима" и Община Габрово обзаведоха лаборатория за PCR
Здраве
Д-р Любен Бозев: Ранната диагностика е основа за лечение на рака на гърдата
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на две дати през октомври
Здраве
Без PCR тест след изтичане на 14 дни карантина
Здраве
Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово
Здраве
У нас са направени 500 000 PCR теста, държавата е платила за 19 324
Здраве
В Севлиево преглежда д-р Диков - онкология, мамология, рентгенология
Здраве
Ситуацията с Covid 19 - 76 нови случаи в областта, 38 са в Севлиево
Здраве
Д-р Черкезов и д-р Саджаклиев ще преглеждат в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“
Здраве