Без PCR тест след изтичане на 14 дни карантина
Снимка на fernando zhiminaicela от Pixabay

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Това означава, че вече няма да се изисква отрицателен резултат от PCR тест, за да бъде прекратена карантината, както беше досега.

Нареждане за промяната издаде здравният министър проф. Костадин Ангелов в заповед с дата 13 октомври 2020 г. В нея се казва, че "ако до изтичане на определения срок не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява", а при проява на симптоми (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и др.) или при влошаване на здравословното състояние по друга причина, лицата се свързват по телефон с общопрактикуващия си лекар или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.

Съгласно същата заповед, хоспитализираните с COVID-19 пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение, т.е. и за настанените в болница пациенти с потвръдена коронавирусна инфекция отпада изискването за отрицателен PCR тест преди изписване.

Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер за всички възрастови групи на закрито се провеждат без публика. При провеждане на спортни състезания на закрито се допуска публика, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., при заетост на местата не повече от 50% и при спазване на дистанция. Същите изисквания са в сила за кина и театри.

Обучителните центрове, занимални и езикови центрове продължават да предоставят услуги в електронна среда, а при невъзможност, при спазване на физическа дистанция. Отварят се центровете за личностно развитие. Препоръчително е конгреси, конференции, семинари, изложения и др. да се провеждат онлайн.  

Вчера от РЗИ Габрово съобщиха за пет нови случая на COVID-19 в областта - две жени и един мъж от Габрово и двама мъже (на 33 г. и 34 г.) от Севлиево. С изключение на 51-годишен мъж от Габрово, който е безсимптомен , всички други новорегистрирани са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение.

Вчера от РЗИ в Габрово съобщиха за смъртен случай - мъж на 87 г. от Габрово, хоспитализиран в МБАЛ „ Д-р Т. Венкова“. На 1 октомври т.г. той е дал положителен тест за COVID, починал е на 12 октомври в вследствие на остра дихателна недостатъчност. Днес в Габрово е починал друг възрастен пациент, положителен за коронавирусна инфекция. Той е на 82 г., хоспитализиран е в края на септември, имал е сърдечно и белодробно заболяване. 

До края на юни ще се актуализира протоколът за лечение на Ковид
Здраве
Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 юли
Здраве
Лекарствата по НЗОК до 30 юни се отпускат само по рецептурна книжка
Здраве
Д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец" ще преглежда на 24 и 25 юни
Здраве
Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Габрово през юни
Здраве
Нов ред, за да няма пренареждане при чакащите за трансплантация
Здраве
Област Габрово все още е в червената зона, поставени са 9270 ваксини
Здраве
Д-р Диков - онкорентгенолог-мамолог, преглежда на 25 юни
Здраве
Цифровият сертификат за преболедували COVID-19 е достъпен
Здраве
ЕС даде съгласие за цифровия сертификат за Ковид-19
Здраве
Д-р Димитър Димитров - УНГ, ще преглежда на две дати през юни
Здраве
МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Габрово празнува първи рожден ден
Здраве
Анализ на причините за високата смъртност от Ковид, поиска здравният министър
Здраве
Постковидов синдром лекуват в болница "Царица Йоана" в Трявна
Здраве
Възможност за преглед при специалист по УНГ болести в края на юни
Здраве
Министър Кацаров: Нямам съмнения в правилността на действията си
Здраве