"Безсмъртен полк" за първи път в Севлиево - на 9 май

За първа година Севлиево се присъединява към световната инициатива "Безсмъртен полк". Над петдесет роднини на загинали и ветерани от Втората световна война ще присъстват на честването за 9 май в парк "Казармите" с портрети на своите герои в ръка. Така севлиевци ще отдадем почит не само на останалите малцина живи ветерани, но и на онези, които са останали в паметта на близките си, но и в народната памет. 

Акцията "Безсзмъртен полк" е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск. На следващата 2013 "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015-та Безсмъртният полк марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България.

Безсмъртният полк са хилядите загинали и техните потомци. Затова портретите на загиналите, носени от техните синове и дъщери, внуци и правнуци, са начина, по който бойците остават сред нас - чрез своята саможертва, геройство и нашата памет. Затова ОД "Росуфили" с подкрепата на медиите от Севлиево, Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните и приятели, се наеха да организират за първи път "Безсмъртен полк в Севлиево". Но и защото в града и селата все още има останали живи ветерани, които въпреки натежалите от годините тела, продължават да имат 9 май за свят ден.

Тази година с активната подкрепа на движение "Русофили", съдействието на Севлиево онлайн и изключителната подкрепа на рекламно студио "Гален" се очаква пред Стената на славата в парк "Казармите" да дойдат единствените трима ветерани от нашите села, които могат да се движат - Петър Попаров от село Буря, Йонко Цонев от Градище и Пройно Пройнов от Батошево. Болести са налегнали Пенчо Кулеков от Хирево, Марин Пъчев от Дамяново и Марин Атанасов от Шумата. Те няма да дойдат в града, но изпратиха чрез кметовете на техните села поздрави към всички, които ги помнят.

Само шест са към днес живите ветерани от Втората световна война, жители на севлиевските села. Девет са останалите живи бойци, които живеят в града. Всички те през изминалите дни получиха покани за участие в празника за 9 май от ОД "Русофили" и Българския антифашистки съюз. А онези измежду тях, които имат сили да дойдат в парка, ще го сторят с подкрепата на своите близки.  

Защото е важно не само да се съберем, за да почетем 9 май. Важно е да погледнем в очите всички онези над 90-годишни момчета, видяли смъртта на другарите си, оглушали от свистенето на шрапнели и куршуми, пропуснали първото зъбче на децата си, но останали докрай бойци. А който не е видял как тези днешни старци плачат, когато чуят "Ден победьi", той не е познава силата на онази саможертвена обич, която нито е към жена, нито за дете, но е толкова скъпа, че за нея си готов да дадеш живота си - това е да обичаш България.       

 

написано от Емилия Димитрова

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество