Търсене

Библиотеката обяви септември за месец на Мара Белчева и на съвременната женска поезия

Библиотеката обяви септември за месец на Мара Белчева и на съвременната женска поезия

Градската библиотека в Севлиево, съвместно с Община Севлиево, обявиха месец септември за месец на Мара Белчева и на съвременната женска поезия. Поводът - на 8 септември се навършват 155 години от рождението на Мара Белчева, чието име носи Домът на културата в града.

Скулптура на Мара Белчева, редом с Пенчо Славейков, е част от централната градска част и заедно с величествената Статуя на свободата са символи на самия град. 

По повод годишнината от рождението на Мара Белчева Библиотеката ще бъде домакин на поетична вечер на севлиевски поетеси. В нея ще вземат участие Ваня Георгиева, Таня Попова, Даниела Йорданова, Росица Стефанова и Мария Тотевска-Иванова. 

Мястото е Градската библиотека, датата - 7 септември от 17.30 ч. 

На 12 септември от 18 ч. ще бъдат връчени наградите в националния литературен конкурс "Мара Белчева". В същия ден от 17.30 ч. ще бъсат поднесени цветя на паметната плоча на поетесата в Севлиево.  

Събитието „В света на женската поезия" с участието на поетесите Валентина Радинска, Камелия Кондова, Ива Спиридонова и Петя Цонева е насрочено на 19 септември 2023 г., от 17.30 ч. на площад „Свобода”, пред Община Севлиево, а при лошо време – във фоайето на Общината. 

Мара Белчева ще остане в историята на българския културен живот като една от най-образованите жени за своето време. Тя и родът ѝ са част от историята на Севлиево. Велико Търново, Русе и София са другите български градове, част от житейската историята на Мара Белчева.

Виена е градът, където се учи на етикет и поведение, пристойно само за истинска дама. В Женева изучава европейската и световна литература и чужди езици, подготвяйки се за бъдещите си творчески изяви. Но здравите основи, корените на нейната благородна личност са в семейната ѝ среда - на будители и възрожденци. Живее в „интересни” времена, когато българската държава се създава и развива, във време на войни - балкански и Първата световна.

Окуражена от Пенчо Славейков и благодарение на него, Мара Белчева открива в себе си поетесата. Освен свои стихове, тя публикува и преводи. През 1915 г. излиза в неин превод „Тъй рече Заратустра” на Ницше. Първата й стихосбирка „На прага стъпки” излиза през 1918 г., „Сонети” от 1925 г. е отличена с първа награда на Министерството на просветата, а последната ѝ трета стихосбирка „Избрани песни” е отпечатана през 1931 година.

През 1930 година Мара Белчева е сред основателките на Клуба на българските писателки, заедно с другата голяма севлиевка Фани Попова-Мутафова.

След смъртта на поетесата четем: „Съюзът на българските писатели загуби Мара Белчева - мъдрата поетка, една от първите културни българки, която няколко десетилетия предано и безшумно свещенодействаше в поезията ни и в своя личен и обществен живот”.

А Фани Попова-Мутафова споделя в автобиографичните си бележки: „Сякаш още чувам тихия глас на старата благородна жена: „Животът е кратък и ние трябва да оставим добро име след смъртта си. Тази мисъл на дядо Ангел никога не съм я забравяла.””.

Затова този септември е Месецът на Мара Белчева и на съвременната женска поезия, а напълно естествено Севлиево е домакин на изявите покрай честванията. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!