Търсене

Пребит е горски служител, установил превоз на дървени трупи без билет и с горска марка, която няма общо с возения товар

Емилия Димитрова
Пребит е горски служител, установил превоз на дървени трупи без билет и с горска марка, която няма общо с возения товар

Два камиона с трупи, за които не е имало превозен билет, са установили лесовъдите, снимка: СЦДП

Служител на Държавно ловно стопанство „Росица“ - Севлиево е нападнат с удари в лицето по време на проверка на камион, превозващ иглолистни трупи. В резултат на ударите се е наложило служителят да бъде приет в болница с наранявания и отоци по лицето.

Случаят е от 17 август т.г. и се разиграва в землището на севлиевското село Стоките. Служители на ловното стопанство получили сигнал за товарен автомобил на дърводобивна фирма, който превозва иглолистни трупи. Предприели рутинна проверка и спрели автомобила. В него бил и лесовъдът на фирмата, но нито неговото име, нито това на фирмата, се съобщават в официалната информация за случая. 

"Севлиево онлайн" научи от свои източници, че вероятно става въпрос за добре известния на горските Георги Михайлов,

собственик на фирма "Глобъл лес". Дали тази информация ще се потвърди, ще стане ясно след приключване на работата по образуваното досъдебно производство.

Проверката станала около 15:55 ч. и при нея се разбрало, че автомобилът няма издаден превозен билет. Около седем минути по-късно обаче шофьорът на камиона предоставил на горските служители току-що издаден превозен билет. 

Докато всичко това се случва лесовъдите получили сигнал, че втори камион на същата фирма е тръгнал по същия маршрут. Единият от горските тръгнал да го издирва, другият останал сам с първия камион, в който били лесовъдът и шофьорът. През това време при спреният камион пристигнал лек автомобил "БМВ", в който по информация от Северноцентралното предприятие имало две лица, едното от които нападнало горския служител с удари в лицето. Ударите не били съвсем леки, щом по-късно лекарите установили, че е наложително служителят да бъде хоспитализиран. 

Междувременно вторият камион също бил установен.

По време на проверките горските служители са съставили констативни протоколи, а двата товарни автомобила и натоварената в тях дървесина са задържани в база за задържани материали, където е измерен обемът й. Задържана е и контролна горска марка, открита в един от товарните автомобили, която не отговаря нито на поставената на трупите, нито на превозния билет.

Предстои да се установи колко курса въпросните два камиона са направили за деня, както и началните и крайни точки на пътуването им и техния маршрут. Всичко това би трябвало да бъде установено чрез извличане на информация от GPS устройствата.

От Северноцентралното предприятие в Габрово остро осъждат всяко посегателство над служители на предприятието и декларират, че въпреки опасностите, служителите ще продължават да извършват строг контрол по опазване на горските територии и да налагат санкции за всички, които нарушават законовите разпоредби. "Подобни брутални деяния, при това извършени от лица от дърводобивния сектор, са недопустими и в пълен разрез с професионалната етика и демократичните принципи", се казва в позиция от ръководството на предприятието, разпратена до медиите. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.