Търсене

Бившият текстилен техникум в Габрово започна фактическата си трансформация в Център “Кристо и Жан-Клод” с тридневно събитие

Музей Дом на хумора и сатирата в Габрово
Бившият текстилен техникум в Габрово започна фактическата си трансформация в Център “Кристо и Жан-Клод” с тридневно събитие

Владимир Явашев, оперативен и проектен директор, Кристо и Жан-Клод, снимка: Боряна Пандова

Свободно пространство от 12 хил. кв. м, което включва изложбите “Проекти” и “Роден в Габрово”, ателиета на артисти, намеси в градска среда, артефакти от историята на текстилната промишленост и ателиета за деца. Това видяха над 1500-те души за трите дни на отворените врати (6, 7, 8 октомври 2023) в доскоро изоставеното училище, превърнато в арт център.

Владимир Явашев, оперативен и проектен директор, Кристо и Жан-Клод приветства участниците и гостите с думите: “Най-важното за този наистина мащабен проект са ателиетата и резиденциите. Енергията на младите художници, която те самите вкарват в мястото, наистина се усеща! Бъдещето е с тях и пред тях - да бъдат свободни да творят.  Христо даваше много лекции - в университети, в училища и когато го питаха за съвети към младите, той казваше: “Аз не съм никой да давам съвети на младите художници, но това, което аз правя и мисля, че е най-важното и за всеки млад творец, е просто да си абсолютно вглъбен в работата си, да вярваш в нея и да твориш по 24 часа”.

Лоренца Джованели, която управлява офиса за един от последните големи проекти на Кристо - "Плаващите кейове" също сподели впечатленията си на откриващото събитие: “Вълнуващо е, това е моето първо идване в България. Това място е великолепно, с огромен потенциал! Вярвам, че Кристо щеше да бъде много щастлив да види това, което правите”. 

В своите откриващи думи кураторката на новия център Маргарита Доровска припомни, че идеята за подобно пространство е на повече от 30 години и процесът по обособяването му стартира благодарение на десетки съмишленици: “Много се радвам, че хората, които подкрепят идеята стават все повече, а скептиците намаляват. Огромни благодарности на всички, които подадоха ръка с труд и с пари”.

В тридневното събитие се включиха още артисти като Емилиян Гацов-Елби и Стефан А. Щерев със звуковата инсталация “Синтез на кръпки в перфо минало време”, Стоян Дечев с  „Достъп” – скулптурна инсталация върху покрива на сградата, Мартин Пенев с „Древният мамут, който предстои да се създаде” в подлеза на автогарата, Ханс Хамъндс и Пия Рогнес, както и художниците с ателиета в Центъра: Невена Екимова, RadLab Studio, Радоил Серафимов,  Гергана Ранкъл, Деян Боев, Евгени Недев, Андреяна Дойкин, Драгомила Дойкин, Галина Динева, Павел Църов/filthy rags.

Обновяването на пространството на Центъра Кристо и Жан-Клод предстои преди постоянното му отваряне за посетители. През 2022 проектът получи техническа помощ от Европейската комисия в рамките на програмата за подкрепа на местни инициативи от Новия Европейски Баухаус, а през 2023 Центърът започна публичната си програма с представяне на Венецианското биенале за архитектура. Екипът на Центъра продължава работа с местната общност в областта на изкуството, образованието и бизнеса, както и с различни национални и международни институции, за да идентифицира нуждите, заинтересованите страни и партньорите за този дългосрочен проект.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!