Бизнес и образование - на една маса за дуалното обучение

Бизнес, образование и представители на институции обсъждаха въпроси, свързани с професионалното образование и дуалното обучение в област Габрово. Срещата се проведе по инициатива на заместник областния управител Ивелина Петрова. Пред участниците в срещата тя сподели, че по отношение на образованието съвместно с областния управител са започнали различни инициативи, имащи за цел не просто обсъждане на проблемите в тази област, а практически мерки за разрешаването им. „Поради тази причина смятам, че трябва да обсъдим обстойно състоянието на професионалното образование и дуалното обучение на територията на Област Габрово и да излезем с единно становище относно това какво е направено и какво предстои.“ – каза още Ивелина Петрова и допълни, че днес една от най- тежките задачи на образованието е да даде професия на младежите, както и възможност те да намерят своето място на пазара на труда и след години. „Затова, акцентирайки върху дуалното обучение, трябва да си дадем ясна сметка, че заедно с професията е необходимо да сме подготвени да дадем и другите важни елементи на възпитанието към професията.“ - завърши изложението си заместник областният управител.

В работната среща участие взеха заместник ректорът на Технически университет Габрово доц. Русанова, началникът на РУО Габрово Георги Маринов, изпълнителният директор на ГТПП Г. Михнева, както и други национално представени работодателски организации, директорите на професионалните технически гимназии от Габрово и Севлиево и Директорът на ПГИ "Рачо Стоянов" в Дряново,  представители на фирмите "Габинвест" ЕООД, "Импулс" АД, "ВСК Кентавър", "Идеал Стандарт-Видима" АД, "Цератицит", „Иновативни технологии 29“, „СИМ – 99“ ООД, Център за кариерно ориентиране Област Габрово, Общинско училищно настоятелство - Габрово, Училищно настоятелство Севлиево.

Директорите на професионалните гимназии по механоелектротехника от Габрово и Севлиево презентираха добри практики, свързани с професионалното образование и напредъка по дуалното обучение на техните ученици. Основен акцент поставиха върху изграденото добро сътрудничество с партниращите им фирми, представители на част от които участваха в срещата. Всички те изразиха мнение, че чрез дуалното обучение намират начин да привлекат млади хора във фирмите в региона. „Трябва да се продължи напред без да се правят големи паузи“, казаха още представителите на бизнеса. Една от най-големите слабости, отчетена от всички по време на срещата, е липсата на ранно кариерно ориентиране. Това може да се преодолее с организирането на много повече „отворени врати“ във фирмите за родителите.

В края на срещата бяха направени конкретни предложения, като всички поставиха на първо място достъпа до повече информация за предлаганите професии и условия на труд в предприятията от региона; обучение на наставниците на учениците; повече преподаватели – специалисти; по-гъвкави форми на обучение; стимули, както за фирмите, които предоставят дуално обучение, така и за наставниците и за учениците, и не на последно място – законодателни промени, които да създадат институционална среда за развитие на професионалното образование.

Предстои заместник областният управител Ивелина Петрова да изготви становище и да го изпрати по компетентност до министъра на образованието. В него ще бъдат представени всички направени по време на срещата предложения.  

Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование