Бизнесът е принуден да наема неуки, няма други

Делегираните бюджети в образованието обричат децата на неграмотност. Млади хора, току-що излезли от системата на образование, не могат да напишат името си. Селата се обезлюдяват, защото в тях липсват условия за живот – няма училища и детски градини, налице е лоша инфраструктура, липсват елементарни неща, които формират качеството на живот като канализация и добро водоснабдяване. Младите напускат региона, а тези, които остават не са подготвени да задоволят нуждите на пазара на труда.

Тези стряскащи констатации бяха направени снощи, на провелата се среща, обявена като дискусия, между представители на местния бизнес, общински съветници, синдикалисти и екип на Министерството на труда и социалната политика. 

инж. Кр. Йорданова и зам-министър Султанка Петрова

 

Спешни мерки днес, не след 15 години

„Говорите за мерки, които ще дадат резултат след 10-15 години. На нас обаче ни трябват спешни мерки днес или утре, които да дадат резултат след една година. Защото след 15 години нас няма да ни има. Няма да издържим при това състояние на пазара на труда“, каза Момчил Кънев, един от големите работодатели в общината, собственик на „Никипласт-М“ в отговор на заявените намерения от страна на министерството за работа в посока към подобряване демографската картина в региона и в частност състоянието на трудовия пазар.

„Неправилно е да се фокусираме само върху доходите. Има други проблеми, които са в основата на миграцията. Вижте какво се случва в сферата на социалните помощи. Парите отиват у една прослойка, която по никакъв начин не отвръща на грижите за нея“, подчерта Мирослав Марков, собственик на печатница и книжарница „М-Прес“.

Училището произвежда неграмотни млади

„Училището не дава знания, а неграмотност. Нашата компания е сред водещите в световен мащаб. Качеството на продукцията ни е обвързано с новите технологии. Но с неграмотни хора как да въвеждаме нови технологии“,  попита Милена Богданова – директор „Човешки ресурси“ в „Идеал Стандарт-Видима“. И призова за спешни действия от страна на държавата за отварянето на трудовия пазар към чужденци, както направиха в Румъния, Словения и др.

Срещу грижата на бизнеса за ниското ниво на образованост и квалификация сред хората, които търсят работа, се обяви Георги Георгиев – председател на КТ „Подкрепа“ в община Севлиево. Според него нивото на доходите е водещо, за да се задържат хората в региона. „Хората идват неуки. Вместо да дам 3000 лв. заплата на един човек, аз давам на трима по 1000 лв.“ опонира му Момчил Кънев.

Младите мигрират към големите градове, по места остават пенсионери

Кризата в трудовия пазар в региона бе подчертана и от доц. д-р Георги Бърдаров, съветник на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. „Налице е недостиг на работна ръка от средно и висококвалифицирани специалисти и излишък на нискоквалифицирани кадри“, подчерта той. От презентацията, която доц. Бърдаров представи, стана ясно, че България е единствената страна в световен мащаб, при която населението застарява заради миграция на младите хора, които се концертрират в големите градове и се създава демографски дисбаланс. В някои градове на Северозападна България населението над 60 г. е 25%. В област Видин през 2011 г. на 100 души излизащи в пенсионна възраст идват 39 активни. Няма област в България, в която заместването на пенсионираните от активни да е едно към едно. 

отляво: зам-кметовете К. Георгиева и А. Мехмедов, секретарят на Община Севлиево Румяна Дъчева, служители в "Човешки ресурси" на общ. администрация

Не бе подминат и проблема с увеличаващо се циганско население, което през 2050 г. ще бъде една четвърт от населението на страната, по прогнозни изчисления. Не бе премълчано и желанието на младите хора за по-уреден живот с висок жизнен стандарт, което отвежда немалко от тях в чужбина.

След казаното на снощната среща трудно би се изпълнило намерението на зам-министър Султанка Петрова да чуе добри практики и идеи от една просперираща община, както определи община Севлиево. Оказа се, че градът ни не е оазис на фона на случващото се в страната. На ход е държавата, която трябва да извърши задължителните реформи в образователната система, за да захрани с работна ръка фирмите. Защото само когато едно предприятие произвежда конкурентна продукция, собствениците му ще могат да плащат добре на хората си. Иначе става като в онзи виц: Като знам какъв съм инженер, как да отида на доктор.  

На срещата-дискусия присъстваха зам.-министър д-р Султанка Петрова, д-р Теменужка Златанова - началник отдел "Жизнен стандарт, доходи от труд и социална икономика" в МТСП, д-р Теодора Тодорова - държавен експерт, дирекция "Стратегическо планиране и демографска политика" и доц. д-р Георги Бърдаров от географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

автор: Емилия Димитрова

Иновативните решения са фокус на "Баня на годината 2018"
Бизнес
Договорите с подизпълнители по обществени поръчки стават публични
Бизнес
Ръст от 13% отчита "Идеал Стандарт Видима" през 2017 г.
Бизнес
Пет дни за подаване декларации за второто тримесечие
Бизнес
Отворени врати в завода за санитарна керамика
Бизнес
Ideal Rain Evo Jet получи престижната награда за дизайн RED DOT
Бизнес
Рекорден брой стажанти тази година в "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
Област Габрово e с най-много усвоени евросредства
Бизнес
Офисът на НАП в Габрово с нови банкови сметки от 1 август т.г.
Бизнес
Синьо лято изпратиха в "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
20 г. заводът за санитарна керамика налага стандарти
Бизнес
Нов материал, обогатен с билки, пуска в производство „Паралел“
Бизнес
Търговският регистър продължава да е недостъпен
Бизнес
Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения
Бизнес
"Габрово Тур" отвори офис в Севлиево
Бизнес
Евродепутатите искат да засилят правата на работниците
Бизнес