Търсене

Близо 1 млн. лв. за работа по проекти са получили чиновници в област Габрово

Близо 1 млн. лв. за работа по проекти са получили чиновници в об

източник: zaistinata.com

За последния програмен период чиновници в област Габрово, наети в екипи по управление на проекти, са получили приблизително 900 хил. лв. над заплатите си. Сметката е на база информация, получена преди две години и нова, предоставена в началото на 2021 г. Това показва проучване на „За истината“.

Общините традиционно широко рекламират работата си по проекти с европейско финансиране и сумите, които са усвоили, но парите, които изплащат на служителите си, в повечето случаи едни и същи, остават тайна.

За последните две години общински служители в Община Севлиево са получили близо 132 хил. лв. за това, че са участвали в екипи по управление на проекти с европейско финасиране. В Община Трявна сумата е далеч по-малко, 23 050 лв., но и проектите, които са изпълнявани там са много малко. Това са чистите изплатени суми, но върху тях се начисляват осигуровки и сумата, разходвана за възнаграждения по проекти, понякога е два пъти над реално изплатената.

В Габрово попитаха защо питаме

Общините в Севлиево и Трявна единствени отговориха коректно на въпроси, изпратени от „За истината“ по реда на Закона за достъп до обществена информация, които имаха за цел да осветлят допълнителните възнаграждения на общинските служители по европроекти. От Дряново предоставиха справка само за 2020 г., от Община Габрово изчакаха последния ден от 14-дневния срок за отговор и поискаха уточнение за целите, за които е нужна исканата информация.

Това не променя факта, че между 2015 и 2018 г. общински служители в Габрово са получили малко над 300 хил. лв. по 23 проекта. Тази информация бе предоставена на „За истината“ през 2018 г. За същия период в Севлиево са изплатени 271 хил. лв. за чиновници, назначени в екипите на 17 проекта. В Дряново полученото от служители е 68 хил. лв., в Трявна 33 хил. лв.

Сбор от числа

Тази информация добавяме към справката, изпратена от Севлиево, Дряново и Трявна в началото на 2021 г.

Към изплатеното в първите години на програмния период в Севлиево добавяме разплатените суми за 2019 и 2020 г. и общия размер на допълнителните възнагражденията на общински служители става 403 хил. лв. Това е нетното плащане, в което не влизат задължителните осигурителни вноски за сметка на работодателя, уточниха от Общината.

Към парите между 2015 и 2018 г., изплатени на чиновници в Трявна, добавяме 23 хил. лв., платени през 2019 и 2020 г. по девет проекта и реално полученото за работа по проекти там става 56 хил. лв. Това също е сума без осигуровки.

В Дряново не казаха колко са платили през 2019 г., за миналата година са изплатили на свои служители малко над 21 хил. лв. по четири проекта. С платеното в предишните три години, общата сума е 89 хил. лв., с уговорката че в нея липсва 2019 г.

Целия текст може да прочетете оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!