Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията

от Емилия Димитрова

От началото на пандемията COVID 19 (13.03.2020) до края на месец ноември т.г. на територията на област Габрово са се регистрирали общо 4667 безработни лица. По общини ситуацията е следната: в община Габрово новорегистрирани са 2701 души, в Севлиево – 1071, в Дряново – 375 и в Трявна – 520 безработни. Данните са предоставени от дирекция „Бюро по труда“ в Габрово, поискани от „Севлиево онлайн“.

От началото на годината до края на ноември в областта са се регистрирали 5517 безработни. Това прави 5.34% равнище на безработица. Най-голям е процентът на безработица в община Дряново (6.55%), следват община Трявна (6.13%), община Севлиево (5.37%). Традиционно най-ниската безработица в областта е за община Севлиево (4.67%).

Към същия период работа са започнали 3582 безработни, като 3284 от тях са устроени на първичен пазар, а 298 лица започнали работа на субсидирана заетост.

За запазване на наетия персонал

работодателите в областта са ползвали различни мерки, въведени заради последиците от Ковид-19.

По мярката „Запази ме“ са подали заявление 83 фирми. Мярката предоставя подкрепа за запазване заетостта на служителите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса. Тя се финансира чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и финансовия механизъм REACT-EU и по нея служителите в неплатен отпуск получават по 24 лв. на ден за периода на отпуска.

Основна част от кандидатствалите работодатели по нея са в сектор „Ресторантьорство”. Подадените заявления са за 238 служители. Сред кандидатите има и фирми, развиващи дейност в секторите, свързани с организиране на хазартни игри, спортни дейности, туристическа агентска и операторска дейност.

Краткосрочна подкрепа

за заетост е името на проекта, по който се предоставя подкрепа на предприятия и самоосигуряващи се лица, чиято икономическа дейност е директно засегната от неблагоприятното въздействие на наложилото се в страната извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. С цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятията от секторите хотелиерство и ресторантьорство, транспорт и туризъм, 48 работодатели от област Габрово са получили по 290 лв. за 380 свои служители, за да запазят работните им места.

За изплащане на компенсации

с цел запазване заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, 217 работодатели в габровска област са кандидатствали за запазване на заетите от тях 7096 лица. Компенсациите по тази мярка, известна като 60:40, са 60 на сто от размера на осигурителния доход за януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя на всеки работник или служител от предприятие, преустановило работа иил перминало на намалено работно време заради пандемията.

Тази подкрепа бе удължена с ново правителствено постановление през юли, от което се възползваха още 129 работодатели за 7018 свои служители.

По схема „Заетост за теб”,

разкрита в подкрепа за реинтеграция в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавируса 18 декември т.г. са подадени 180 заявления от работодатели, сключени са 59 рамкови договора, по които са наети 173 безработни лица. По тази програма процедурата е отворена и работодателите продължават да кандидатстват.

За наемане на детегледач

от 13 март т.г. до средата на декември са кандидатствали 41 родители. Децата им са от 0 до 5 години и не са записани в детски заведения.

Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество