Бляскава вечер за 15-тата церемония "Баня на годината"
Звездните водещи - актьорите Елена Петрова и Васил Бинев

Звездна бе вечерта на юбилейната петнайста церемония на конкурса "Баня на годината", който снощи събра в София архитектурния и дизайнерски цвят на България. А звездните водещи - актьорите Елена Петрова и Васил Бинев, вдъхнаха живот на посланията, събрани в мотото на конкурса „Създаваме заедно“ и вдигнаха завесата на славата за победителите в четирите категории на конкурса "Баня на годината 2018".

„Заедно с журито през тези години направихме конкурса престижен. Освен с препоръки към нас като организатори, те помагат и на участниците за повишаване на нивото на професионалната среда и за културното обогатяване на цялото общество.“, каза в началото председателят на журито Христо Караиванов - директор търговска организация Източна Европа.

Церемонията тази година бе белязана с повече емоционалност от досега, което със сигурност бе плюс за публиката в препълнената зала на Sofia Event Center, но и доказателство, че конкурсът не е просто за проекти, а за дизайнери и архитекти с богата душевност, склонни да вдъхнат възторг и чувства в на пръв поглед неодушевените бани.

Церемонията започна с кратък филм по библейския разказ за сътворението, пречупен през  усилията и конфликта, който възниква у търсещия човек. Филмът бе посветен на проектанти, архитекти и дизайнери, които по-късно, излизайки на сцената, отправяха благодарности към организаторите за посланията.

Всъщност благодарностите към екипа на "Идеал Стандарт-Видима" буквално заляха церемонията, което бе неоспоримо доказателство, че конкурсът не само провокира авторите, но за своите 15 години се е превърнал в място, където се конкурират новите идеи и нестандартните виждания в обзавеждането на съвременната баня.   

Четири победители получиха призовете на реномираното жури. Те ще имат честта и удоволствието да посетят специализиран семинар, посветен на интериорния дизайн в Милано, Италия.

В категорията на една от най-новите тенденции в проектирането „Санитарни помещения в офис сграда – BIM проект“, получиха арх. Полена Жекова, арх. Ивайло Иванов и инж. Пламен Илиев. За Баня на годината в категория „Идеалната училищна тоалетна – 3D проект“ получи арх. Деница Славова. Приз за „Идеалната семейна баня – 3D проект“ отиде при  проекта Reflection на арх. Вилия Евстатиева и арх. Харалан Йовчев.  Победител в категорията „Реализирана баня в жилищна сграда“ стана Гергана Досева с идеята си за Баня „Релакс“.

Проектите бяха оценявани от жури, в което се включиха едни от най-известните имена в архитектурната общност в България - арх. Пенка Станчева, арх. Иван Александров, арх. Юри Танов, арх. Мирослав Гюнелиев, арх. Петър Диков, арх. Атанас Динев, арх. Таня Дикова, арх. Радина Гешева, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров. Събитието бе уважено и от архитекти, дизайнери и проектанти, създатели на известни архитектурни проекти, спечелили награди и призвания в международни конкурси.

„Респектиращ факт е, че конкурсът е устойчив в 15-те години на своето развитие. За мен най-важният елемент от неговото усъвършенстване е, че поддържа и засълва интереса на младите проектанти“, сподели арх. Иван Александров.

Церемонията по награждаване се превърна във вдъхновение и място за споделяне на емоции и идеи и за творци от различни сфери на изкуството и популярни личности, спечелили сърцата на хората със своите успехи. Сред гостите бяха музикалната изпълнителка Прея, популярната актриса, модел и певица Ива Янкулова, кралят на стендъп комедията Ники Станоев, обичаният от феновете на футбола Ваня Джаферович, телевизионната водеща и актриса Алекс Раева, както и Радост Драганова, Ивайло Захариев, шеф Таньо Шишков и др.

За първи път тази година проектите се оценяваха от медийните партньори на конкурса. Техният глас бе равностоен на този на експертното жури. Медиите отличиха с призове разработки в три категории приз Баня на медийните партньори в категория „Идеалната училищна тоалетна – 3D проект“, беше отличена арх. Ивета Попова. В категорията „Идеалната семейна баня – 3D проект“, призът на медийните партньори получиха Добрин Драганов, Станислав Иванов и Сергей Станев. Арх. Тея Трошанова спечели наградата в категорията „Реализирана баня в жилищна сграда“. Победителите, определени от медийните партньори ще имат честта и удоволствието да посетят специализиран семинар, посветен на интериорния дизайн в Милано, Италия. Тази награда имат същата добавена стойност за развитието на младите архитекти като тази на експертното жури.

А на финала торта с внушителни размери с логото на конкурса бе внесена в залата и в духа на бляскавата церемония от нея изригнаха фойерверки, докато на сцената дефилираха наградените през 2018 г. 

И така до следващия път, когато организаторите от "Идеал Стандарт-Видима" ще трябва отново да провокират публика, архитекти и дизайнери. Но след високата летва, която вдигнаха през изминалата нощ, наистина е трудно да се предположи докъде ще отиде въображението на авторите догодина. Няма да е лесно и на организаторите, които показаха, че компанията, позиционирана в Севлиево, е сред най-успешните в България не само като реализация на продукти, брой работни места, реализирани приходи и експорт. "Идеал Стандарт-Видима" вече не е просто марка за качество, а марка за стил, който могат да опитват да достигнат само най-добрите. 

автор: Емилия Димитрова 

 

 

 

АББ представи модернизирана производствена база в Севлиево
Бизнес
Над 300 млн. лв. са инвестирали "Идеал Стандарт-Видима" за 27 г.
Бизнес
Покана за заключителна пресконференция по проект
Бизнес
Десетото издание на "Дни на кариерата" е на 22 октомври в Габрово
Бизнес
Шест севлиевски фирми са отличени с приз „Дързостта да бъдеш първи“
Бизнес
На заключителна пресконференция БАРТЕР ЕООД отчете изпълнението на проект
Бизнес
АББ изгради втори завод в Петрич
Бизнес
История за амбиция в името на хората, която се пише 85 г.
Бизнес
Роберто Паломба e председател на журито на "Баня на годината 2019"
Бизнес
Богомил Петков е избран в Управителния съвет на Камарата на строителите
Бизнес
85 години да гледаш напред с благодарност
Бизнес
Огнено лято "отчетоха" стажантите на "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
Журито в „Баня на годината“: "Създавайте проекти с мисъл за хората"
Бизнес
Позлатен смесител лимитирана серия получи в Севлиево Бойко Борисов
Бизнес
Богомил Петков поиска експертиза за решаване проблема с водата
Бизнес
Ford Focus подарява "Хелиос" на клиент, закупи стока или услуга
Бизнес