Търсене

Бляскави спектакли за деца и отлична актьорска игра в XIII национален фестивал „Вълшебникът театър”

Бляскави спектакли за деца и отлична актьорска игра в XIII национален фестивал „Вълшебникът театър”

Снимка: Минчо Тодоров

От 9 до 11 октомври 2023 г. Севлиево бе домакин на Националния фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът театър“. Фестивалът се провежда за тринайста поредна година, негов идеен създател е Народно читалище "Развитие-1870". 

Фестивалът е под егидата на Министерство на културата и с финансовата подкрепа на Община Севлиево. Целта му е да приобщи децата и юношите към театралната култура, драматургия и литература, музика и хореография, стимулиране на творческите им таланти, обмяна на опит и идеи, популяризиране на детското театрално изкуство.

Откриването по стара и вече утвърдена традиция, бе със символичното връчване ключа на Севлиево на малките актьори от председателя на читалището Данаил Лалев.

Оттам насетне се заредиха бляскави спектакли, отлична актьорска игра, характерен колорит и атмосфера.

В конкурсната програма участваха 13 представления на трупи от Бургас, Поморие, София, Велико Търново, Габрово, Айтос, Стара Загора, Свиленград, Пловдив, с. Търнак, област Враца. Организираната публика от близо 2 000 деца и ученици от детските градини и училища в града се наслади на едни от най-добрите образци на театралното изкуство у нас. Вечерните спектакли за по-големи се радваха на завиден интерес от страна на гражданите и почитателите на театъра.

За поредна година Севлиево се превърна в сцена на театралното изкуство с постановки, които достойно утвърдиха Националният фестивал „Вълшебникът театър” като един от ярките форуми в България, разкриващ силата на любителското театрално творчество за деца.

Спектаклите оцени професионално жури с председател Алфидин Ахмедов – директор на Държавен куклен театър – Габрово и членове: Венета Петкова – директор на Детски комплекс „Йовко Йовков” и режисьора-театровед Никола Узунов. Награди присъди и детското жури на фестивала, в което участваха талантливите актьори от Детския театрален състав при НЧ „Развитие-1870”. Колективни и индивидуални награди – плакети и дипломи, удостоиха най-добрите постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство. Доказателство, че фестивалът е с традиции и авторитет – център за партньорство, обмяна на опит, идеи и театрални практики, творчески търсения, неповторим дух и любов към изкуството – театър.

Протокола от работата на журито и кои са отличените спектакли, както и на кого се присъждат индивидуални награди, вижте тук

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!