БОЕЦ: ЦИК няма правомощия да подменя вота на избирателите
Пеевски и Карадайъ, снимка: БНР

"Българското изборно законодателство не предвижда ЦИК да заличава избрани представители, нито да ги замества със следващите в листата. ЦИК няма правомощия да подменя вота на българските избиратели, без значение желанието на вече избраните кандидати. Абсолютно недопустимо и в разрез с демократичните принципи и българското и европейското законодателство е ЦИК да издаде удостоверения на неизбрани кандидати по силата на тяхното желание и заради отказ на други да влязат в пълномощията си", смятат от гражданско движение БОЕЦ (България Обединена с Една Цел) по повод отказа на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати.

От движението са категорични, че ЦИК няма право да подменя вота на българските избиратели и да обявява за избрани други лица и определят действията на изборната комисия като брутално опорочаване на изборите и престъпление от общ характер, включително фалшифициране на изборен процес и резултати.

БОЕЦ припомнят, че според Изборния кодекс и европейските директиви, избраните депутати в ЕП могат да депозират своите откази само пред съответната институция, за която са избрани, в случая – Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче, избраните за членове на ЕП трябва да напуснат постовете си в националния парламент, поради несъвместимост на двете позиции.

Във връзка с това на 30 май 2019 г. от движението са внесли сигнал до ЦИК, но "Комисията в нарушение на ИК не разгледа нашият сигнал, не се произнесе по него и не го вписа в регистъра на жалбите и сигналите". 

На 1 и 2 юни т.г. от движението внасят и шест жалби до Върховния административен съд срещу решенията на ЦИК да заличи Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от списъка на избраните за членове на Европейският парламент. 

Няма как да се откажеш от участие в изборите след изборите, подчертава и "Капитал". Изданието обяснява, че изборният кодекс (ИК) допуска пренареждане на кандидатските листи поради отпадане на даден кандидат само до определен срок преди изборите. Това може да стане не по-късно от 7 дни преди изборния ден, когато някой от кандидатите почине или изпадне в трайна невъзможност да участва, и не по-късно от 30 дни преди изборите, когато някой от кандидатите се откаже. Тези срокове в чл. 368, ал. 4 от ИК губят смисъл, ако се приеме, че след изборите избраният вече кандидат може да се оттегли и да пренареди листата. Разбира се, никой не може да задължи някого непременно да стане депутат, ако междувременно е променил намеренията си, но след избора той вече може да подаде оставка само пред органа, в който е избран.

Пак в "Капитал" са изведени три страни на казуса с отказа на Карадайъ и Пеевски да заминат за Брюксел - юридическа, политическа и морална. Според последната "избирателите на ДПС гласуваха за хора, които всъщност ги лъжеха, че искат да ги представляват в Европейския парламент". 

автор: Емилия Димитрова

ГЕРБ води и в Севлиево, но с отлив от гласове
Политика
В 14 кметства ще избират кмет на местните избори
Политика
Какво пише в имотните декларации на управляващите в Севлиево
Политика
Резултатите след днешния вот, сравнени с тези от 2014 г.
Политика
Как ще изглежда ЕП според резултати към 20.30 ч. от 11 държави
Политика
Кметът свиква консултации за състав на Общинската избирателна комисия
Политика
Партиите не се разбраха за състав на ОИК, ЦИК ще назначи комисията
Политика
Велизар Енчев: Ще настоявам за достойни пенсии
Политика
Наредби на общинските съвети в област Габрово са протестирани 52 пъти
Политика
Али Алиев от ДПС положи клетва като общински съветник
Политика
Към 17.30 ч. избирателната активност в област Габрово е 23.67%
Политика
БОЕЦ: ЦИК няма правомощия да подменя вота на избирателите
Политика
ГЕРБ номинира д-р Иван Иванов за трети кметски мандат
Политика
Резултатите от вота на 26 май при 100% обработени протоколи от РИК Габрово
Политика
Решено: Без машини на местния вот
Политика
ГЕРБ започва събрания за номинации на кандидат-кметове и съветници
Политика