Търсене

Богдан Николов е предложен за удостояване с орден „Стара планина“

Богдан Николов е предложен за удостояване с орден „Стара планина

Богдан Николов, снимка: БНР

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Богдан Николов с орден „Стара планина“ без лента, първа степен, без мечове за изключително големите му заслуги към Република България в областта на спорта.

Предложението за награждаване е на Министерството на младежта и спорта.

Богдан Николов е роден в Плевен, започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Кариерата му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател шест мандата на Българска федерация по мотоциклетизъм (до ноември 2020 г., общох 26 години).

Между 1995-2020 г. Българска федерация по мотоциклетизъм под неговото ръководство е организирала и провела 40 световни и 71 европейски шампионата в дисциплините „Мотокрос“, „СуперМото“ и „Спидуей“. През този период, с подкрепата на държавата и местната власт, в България са построени и развити 27 мотополигона, като основен инициатор за тяхното създаване е, именно, Богдан Николов. Три от тези мотополигони и към момента продължават да бъдат еталон за новаторство и пример за най-висок стандарт: мотополигон „Горна Росица“, признат  десет пъти за трасе номер едно в света, мотополигон „Троян“ и пистата за „СуперМото“.

При проведените състезания на тези съоръжения за мотоциклетен спорт, Република България е получила седем отличия от Международната федерация по мотоциклетизъм за „Най-добър организатор в Световния шампионат по мотокрос“ (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012 и 2013 г.), както и три отличия за „Най-добър организатор в Световния шампионат по „СуперМото“ (2007, 2009 и 2013 г.

Под неговото ръководство и споделен опит, България и българските мотоциклетни състезатели са спечелили общо 284 източно европейски шампионски титли, 81 европейски титли, 2 световни вицешампионски и 1 световна шампионска титла.

Богдан Николов е един от основоположниците на Европейския мотоциклетен съюз и почетен член на Управителния му съвет от 2014 г. От създаването му през 2000 г. до 2020 г. е президент и на Балканския мотоциклетен съюз. През ноември 2020 г., след 26 години начело на Българска федерация по мотоциклетизъм, е избран за почетен председател на федерацията.

В Севлиево Богдан Николов е познато лице. Той е емоционален, директен, на моменти сприхав, което не омаловажава безспорните му заслугите му за изграждането на пистата край Горна Росица, както и за домакинството й на редица състезания от световна величина. Най-доброто трасе в света обаче приема все по-рядко състезания. През 2019 г. дори се заговори за тежък конфликт между Николов и общинската власт, а лично Богдан Николов изпрати до "Севлиево онлайн" писмото, което беше изпратил и до Община Севлиево и с което обяснява защо писта Горна Росица липсва от спортния календар на федерацията по мотоциклетизъм за 2019 г.

В последствие очевидно конфликтът е намерил разрешение и Севлиево се завърна като домакин на състезания. 

Припомняме историята  тук и тук

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!