Богомил Герасимов разказва как се наливаха основите

С Богомил Герасимов сме се срещали много пъти. В Габрово, в Дома на хумора, насаме с негова книга в ръка (написал е повече от дузина), или когато сме се захласвали по популярния в миналото ТВ сериал „Синята лампа” (той е един от сценаристите), или сме гледали негова пиеса с любими актьори... Не изброяваме всички възможни „допирни точки”, за да не се отклоняваме от повода за нашата нова среща – 45-я рожден ден на Дома. На 11 април, вторник, от 18.00 в Залата на жирафите ще дадем думата на почетния гражданин на Габрово, дипломат от кариерата, писател, журналист и общественик да ни върне назад във времето, когато са първите му срещи с Габрово, габровския хумор и съзидателния дух на първите мечтатели и строители на съвременния Дом на хумора и сатирата. Няма да отминем и бестселърите му, многократно преиздавани („Дипломация в зоната на кактуса”; „Тайнствената сила на пирамидите”, „Тайните на отвъдното”, Кукулкан слиза от небето”; „Капки в морето”), в които – логично и естествено в тъканта им присъства и Габрово, и прочулият се по света тукашен хумор. Ще можем да си вземем и автограф.

Богомил Герасимов е роден на 8.01.1931 г. в Кюстендил. Започва като журналист, сетне е секретар по печата в Министерството на външните работи, дипломат, началник на протокола в Министерския съвет.

Интересът му към габровския хумор е траен и предстоящата среща го потвърждава отново. Знайно е, че дипломатическият език задължително си служи с хумор, поне добрите дипломати го правят. Убеждавали сме се не веднъж при гостуването на различни ВИП личности в Дома на хумора и сатирата, дори сме вмъквали техни вицове в наши издания.

Дипломатическата му кариера тръгва от Индия и Индонезия. Следва Великобритания. Като секретар по печата в посолството ни в Лондон (1963-1968) Герасимов допринася изключително много за популяризирането на габровския хумор в страната и за установяването на първите контакти между Габрово и Абърдийн, също прочут със своя жизненолюбив хумор. Тогава излиза и чудесният му сборник „От Абърдийн с усмивка. Шотландски хумор”, в който има паралели между габровския и шотландския хумор. Ето какво заключава съставителят: "През месец март 1968 г. името на българския град Габрово прескочи Ламанша и направи сензация във Великобритания. От печата, радиото и телевизията хората научиха, че на този свят има габровски вицове, които по нищо не отстъпват на шотландските. Нещо повече — оказа се, че между редица габровски и шотландски вицове, обикновено свързвани с името на град Абърдийн, съществува поразителна прилика. Шотландците се смееха на габровските вицове, но преди всичко се удивляваха на това, че в друга страна може да има хора с подобно чувство за хумор. В техните очи Габрово автоматично стана обект за уважение".

Габрово оценява големите му заслуги за популяризирането на града и културните традиции в областта на хумора и сатирата и на 7 май 1971 г. го провъзгласява за свой почетен гражданин. Не веднъж с много хумор той тълкува в книгите си какви привилегии му дава признанието: да ползва градската баня без пари! Това си звучи като нов габровски виц.

През периода 1976-1982 Герасимов е посланик в Мексико. Както сам пише: „В нечия глава се родила идеята този пост да се заеме от Богомил Герасимов – печен човек, опитен дипломат, тръгнал отдолу, ничий, говори добре английски.” И там габровският хумор става известен пак благодарение на почетния ни съгражданин.

През 1979 посланикът на България в Мексико Б.Герасимов обогатява колекцията на Дома с мексиканска пластика.

По-късно, вече като съветник на министър-председателя, съдейства Домът на хумора да получи солидна сума във валута за закупуване на техника за изграждащия се Експериментален сатирично-вариететен театър.

През всичките тези години Герасимов ни поднася един след друг изненадващи по своето съдържание романи, пътеписи, повести, някои с по пет и повече издания. Написани са от сладкодумен, любознателен, високо ерудиран автор, кой ту пътешества из остров Бали, ту си има работа с богове, чудовища, мистерии... И винаги успява да ни убеди, да ни разсмее, да ни накара да мислим точно в посоката, в която той иска.

Очакваме на 11 април 2017 г. от 18.00 часа в Зала на жирафите В дома на хумора и сатирата нашият достолепен съгражданин да ни изненада с нова, неизвестна или спорна информация. Ние също ще го изненадаме – най-новата изложба „Фабрика за хумор” в зала „Стефан Фъртунов” ще му припомни как са се наливали основите и отколешната кожарска фабрика става впечатляващ съвременен музей.

 

написано от Венета Георгиева-Козарева, Музей „Дом на хумора и сатирата” Габрово

Детската трупа на Читалището спечели голямата награда от „Сцена край морето”
Култура
Галерия "Видима" представя скулптора Красимир Яков
Култура
Читалището обявява поетичен конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
"Козият рог" представя Ловешкият театър в Дома на културата
Култура
На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
Култура
Мира Добрева представи „Столетниците” пред севлиевци
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура
Трио "Звън" е отличено "за съхранение и разпространение на българската култура"
Култура
Да превърнеш дома си в изложба, а ти да станеш куратор. Възможно е
Култура
Мира Добрева представя "Столетниците - благословия или орисия"
Култура
Читалището кани на два концерта - музикален и балетен
Култура
Певци от "Upstream Voices” - сред най-добрите в конкурса "Петнадесет лалета“
Култура
Втора награда и лауреатско звание за трио "Звън" от международен фестивал
Култура
Изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" се открива в Габрово
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура
София Филм Фест събира киноманите от 14 юли под открито небе
Култура