Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Богомила Иванова по време на защитата на своя проект

В навечерието на празника на училище „Ген. Иван Бъчваров“, ученичката Богомила Иванова от 12 Б клас се завърна с награда от състезанието по Природни науки и екология, което се проведе на 23-24 ноември в град Търговище.

Тази година то бе доста оспорвано, тъй като в надпревара се включиха 94 участници с 52 проекта, 39 от които във втора възрастова група 8-12 клас. Състезанието има за цел да осигури възможност на учениците да представят свои идеи, интерпретации и изследвания по проблеми от областта на природните науки и екологията. Протича в два кръга: представяне на постерна сесия и публична защита, а жури от университетски преподаватели оценява и класира проектите.

Проектът „Компостът – черното злато“, който Богомила разработи заедно със своя научен ръководител г-жа Красимира Томева, й донесе отлична оценка и правото да я използва за прием във ВУЗ. От голямо значение за успеха на разработката е удачният избор на темата, актуална не само за страната, но и за региона, в който живеем. Дейности, свързани с разделно събиране и преработка на органични отпадъци, стоят в основата на проекта „Прилагане на децентрализиран модел за управление на биоотпадъците“, по който община Севлиево работи. Други важни критерии за формиране на крайната оценка са оригиналност на проекта, конкретни резултати, приложимост и компетентност при защитата му.

"Природата си знае работата. Тя компостира от хиляди години чрез кръговрата на веществата. В еволюцията е избрала и организми, участващи в него. Но ние трябва да й помогнем. Защото българите изхвърлят годишно по 370 кг боклук и 94% от него отива на сметището, а само 3% се компостират. Ако всеки от нас направи своя стъпка, за да намалим количеството на отпадъците, можем да й помогнем. А не да ги трупаме като огромни, но нежелани „подаръци“ по нивите. Става много лесно, като разделяме боклука още на изхода от дома и градината си. Дължим го на природата и на нашите потомци.", казва научния ръководител Красимира Томева. 

 

Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Креативна техника“
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
От днес до 29 март - на училище от вкъщи
Образование
Заветът на Кан Кубрат подаряват на третокласници от фондация "Въздигане"
Образование
Как лютеницата от лятна гарнитура стана любимка от рафта със зимнина
Образование
Летен лагер по журналистика за ученици организират от АЕЖ
Образование
Три паралелки за дуално обучение предлагат тази година в Севлиево
Образование
Учениците са освободени от присъствие в училище
Образование
Учениците от областта тръгват на училище в понеделник
Образование
Учителят Радослава Стоянова получи стипендия от Гьоте Институт
Образование
Трето място за Виктория Панайотова от състезанието Creative Writing
Образование
Има вероятност абитуриентските балове да са през юли
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
НМО ще публикува ресурси в Националното е-хранилище
Образование
Виктория Панайотова получи наградата си на официална церемония в AUBG
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование