Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Богомила Иванова по време на защитата на своя проект

В навечерието на празника на училище „Ген. Иван Бъчваров“, ученичката Богомила Иванова от 12 Б клас се завърна с награда от състезанието по Природни науки и екология, което се проведе на 23-24 ноември в град Търговище.

Тази година то бе доста оспорвано, тъй като в надпревара се включиха 94 участници с 52 проекта, 39 от които във втора възрастова група 8-12 клас. Състезанието има за цел да осигури възможност на учениците да представят свои идеи, интерпретации и изследвания по проблеми от областта на природните науки и екологията. Протича в два кръга: представяне на постерна сесия и публична защита, а жури от университетски преподаватели оценява и класира проектите.

Проектът „Компостът – черното злато“, който Богомила разработи заедно със своя научен ръководител г-жа Красимира Томева, й донесе отлична оценка и правото да я използва за прием във ВУЗ. От голямо значение за успеха на разработката е удачният избор на темата, актуална не само за страната, но и за региона, в който живеем. Дейности, свързани с разделно събиране и преработка на органични отпадъци, стоят в основата на проекта „Прилагане на децентрализиран модел за управление на биоотпадъците“, по който община Севлиево работи. Други важни критерии за формиране на крайната оценка са оригиналност на проекта, конкретни резултати, приложимост и компетентност при защитата му.

"Природата си знае работата. Тя компостира от хиляди години чрез кръговрата на веществата. В еволюцията е избрала и организми, участващи в него. Но ние трябва да й помогнем. Защото българите изхвърлят годишно по 370 кг боклук и 94% от него отива на сметището, а само 3% се компостират. Ако всеки от нас направи своя стъпка, за да намалим количеството на отпадъците, можем да й помогнем. А не да ги трупаме като огромни, но нежелани „подаръци“ по нивите. Става много лесно, като разделяме боклука още на изхода от дома и градината си. Дължим го на природата и на нашите потомци.", казва научния ръководител Красимира Томева. 

 

Празнична десетдневка за 57 години ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
В Европейската седмица на професионалните умения
Образование
Каталогът за езикови ваканции за 2020 г. ще бъде представен в Севлиево
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
В СУ "Васил Левски" ученици избраха учителя-вдъхновител
Образование
Панорама на висшето образование в СУ „Васил Левски“
Образование
Основно училище "Стефан Пешев" чества своя патрон
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Проф. Венелин Терзиев представя своя книга в родния град
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
Детска градина "Радост" - с проект в "Наука на сцената" в Португалия
Образование
Училищното настоятелство почете учителите, пенсионирали се тази година
Образование
Старта на проекта Re ThinkIT бе даден в ПГМЕТ
Образование
"Севлиево 21 век" обнови двора на Детски комплекс
Образование