Търсене

Болницата празнува в Общината 140 г. грижа за здравето на севлиевци

Болницата празнува в Общината 140 г. грижа за здравето на севлие

Честване 140 г. болница в Севлиево, заседателната зала на Община Севлиево

Под мотото "140 г. грижа за здравето на севлиевци" днес в сградата на Община Севлиево се състоя импровизирана церемония, с която бе отбелязано началото на тържествата за честване годишнината от създаването на севлиевската болница „Д-р Стойчо Христов“.

Събитието е замислено като първо от поредица инициативи, с които през юбилейната година ще се чества здравното заведение. И като първо, то преведе присъстващите през годините от 1879 г., когато в две турски къщи е обособено място за лечение на хората от Севлиево, което се счита за началото на болничната история.  

Изображение - 2727

Отляво надясно: д-р Цеков, старшата сестра Сомлева и кметът на община Севлиево Иван Иванов

Погледът назад отдаде заслуженото на д-р Стойчо Христов, завършил медицина в Букурещ, чието име носи болницата и днес. С уважение бе споменат д-р Иван Филипов – лекарят най-дълго управлявал заведението, 22 години. В знак на признателност една от улиците в централната част на града носи неговото име. Д-р Никола Баев, управителят, който прави първата операционна зала. Д-р Игнат Цанков, който бе в залата, оставил златна следа в историята на севлиевската хирургия, а в последствие издирил и обобщил историята на болницата, и още много лекари и сестри, вписали съдбата си в тази на болницата.

Събитието, безспорно замислено като тържествено, не получи полагащата му се празничност (изключение е коктейлът след официалната част, б.ред.) Зала 300 в сградата на общинската администрация остана наполовина празна, а сред присъстващите „Севлиево онлайн“ преброи шест лекари, които работят в болницата  и трима пенсионирани, анонсирани в предварителната информация за честването като „видни лекари и доайени на медицината в Севлиево“. В този смисъл обръщението на кмета Иван Иванов към работещите в болницата, някак клюмна в залата. Добрите думи „Благодаря на всички вас за вашия труд и това, което правите! Севлиево ви благодари и ви подкрепя!“, бяха чути не от лекари, сестри и помощен персонал, които действително ги заслужават, а от заместник-кметовете, общински служители, общински съветници и неколцина гости.  

Честването почетоха народният представител Кристина Сидорова, която изрази увереност, че болницата в Севлиево ще я има, а работещите в нея ще продължат да се грижат за здравето на севлиевци и техните близки, и директорът на РЗИ в Габрово д-р Николай Пенчоков.

На финала д-р Цеков благодари на сдружение „Севлиево 21 век“ и „Идеал Стандарт-Видима“ за подкрепата, тъй като, както малко по-рано подчерта "болницата е основният инструмент за лечение на хората от средната класа и по-бедните хора“. В продължение кметът на Севлиево заяви, че въпросът за бъдещето на болницата е само в една посока – „да я доразвиваме“.

автор: Емилия Димитрова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!