Болницата в Севлиево - сред заведения "в най-тежко състояние"
6 млн. лв. за преструктуриране на общинските болници пред фалит ще отпусне министерството на здравеопазването, е обявил министър Кирил Ананиев. Освен в Белоградчик, в най-тежко състояние са и болниците в Димитровград, Велинград, Севлиево, Петрич, Тутракан и Омуртаг, пише в публикация от днес на 24chasa.bg. 

Как севлиевската многопрофилна болница попадна в списъка на болници пред фалит, правена ли е проверка на заведението и какво е действителното му финансово състояние са част от въпросите, които Севлиево онлайн изпрати до Министерството на здравеопазването. За отговорите ще информираме, след като ги получим. 

Вчера здравният министър обяви, че при извършени проверки, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място.

Министър Ананиев коментира, че при изготвянето на доклада за финансовото състояние на държавните болници, са анализирани потребности от здравни дейности и грижи във всяка от 28-те области в страната. На тази база Министерството на здравеопазването ще предложи на общините варианти за преструктуриране на техните лечебни заведения. „Това може да бъде само наше предложение, а самото извършване на оптимизирането трябва да стане с решение на съответните общински съвети. Има и доста добре работещи болници, но има и такива, които могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла“, уточни още Кирил Ананиев.

Ананиев коментира и медицинските стандарти, като подчерта, че в някои от тях има изисквания, неотговарящи на актуалното състояние на системата. Ето защо всички стандарти ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз по време на преговорите за НРД.

По отношение броят на медицински сестри в страната, министърът заяви: „Това, което можем да направим, е да предложим на МОН да увеличи приема за медицински сестри. Можем да създадем необходимата организация за повишаване квалификацията и преквалификацията на специалистите по здравни грижи“. Въпросът за повишаване заплатите на медицинските сестри не е само от компетенциите на министъра на здравеопазването, а трябва да се разгледа съвместно със синдикати и работодатели, тъй като те са най-важният фактор за формирането доходите на персонала в болниците, стана ясно още от думите на министъра. Следващата седмица предстои среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Д-р Янкова - ендокринолог, приема в ДКЦ "Севлиево Медика"
Здраве
РЗИ: Болните от грип в област Габрово са под средното ниво
Здраве
Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства
Здраве
Болницата в Севлиево - сред заведения "в най-тежко състояние"
Здраве
Ще преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници
Здраве
Габрово е далеч от грипна епидемия, засега
Здраве
90% от новорегистрираните с ХИВ са мъже
Здраве
Попълниха кръвна банка с 25 сака кръв
Здраве
От МЗ предупреждават за риск от морбили
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова ще преглежда в Севлиево на 14 декември
Здраве
Дряново и Трявна са в грипна епидемия
Здраве
Трихинелоза в диво прасе, случаят е от с. Валевци
Здраве
Д-р Матеева и д-р Дочева прекратяват договорите си с РЗОК
Здраве
Правителството одобри проектозакона за лекарствата
Здраве
С пет бебета посрещнаха Бабинден в севлиевското АГО
Здраве
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене
Здраве