Болниците в Габрово и Севлиево ще лекуват пациенти с Covid 19

МБАЛ "Д-р Това Венкова" в Габрово и МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" в Севлиево са в списъка с лечебни заведения, които ще осъществяват наблюдение и лечение на пациенти с Covid 19. Списъкът бе уточнен в късния следобед днес и е неразделна част от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се определят лечебните заведения за болнична помощ в страната, в които ще се лекуват пациенти, диагностицирани с коронавирус. 

Болницата в Габрово, според приложението към заповедта на здравния министър, разполага със седем легла за интензивно лечение, в Севлиево са шест. 

Три са болниците в област Габрово, които ще лекуват пациенти без усложнения - многопрофилните за активно лечение в Габрово и Севлиево и МБАЛ "Теодоси Витанов" в Трявна. Наблюдението и лечението на пациенти в тях ще се осъществява във вътрешните и инфекциозни отделения.

Отделението за вътрешни болести в МБАЛ "Д-р Това Венкова" има 45 легла, в Севлиево са 24, в Трявна - 26. 

Отделенията по инфекциозни болести в Габрово и Севлиево имат по 10 легла, което е минимума за разкриване на инфекциозно отделение. 

Болниците, определени за наблюдение и лечение на пациенти с леки и тежки състояния, диагностицирани с коронавирусна инфекция, трябва да отговарят на конкретни изисквания, неразделна част от заповедта на здравния министър. Ако не разполагат с необходимата апаратура и персонал, са длъжни да си взаимодействат с други лечебни заведения. 

Списъкът с болниците, в които ще се лекуват пациенти с Covid 19 е изготвен след като на управителите им бяха дадени три дни, за да отговорят на Министерството на здравеопазването дали могат да поемат пациенти с коронавирус. Искането бе по настояване на Националния оперативен щаб за борба с коронавирус. 

Днес от ведомството на Кирил Ананиев оповестиха задължителното оборудване, с което трябва да разполага един сектор за интензивно лечение. В него трябва да има освен монитор за ЕКГ, апарат за измерване на артериално налягане, ситема за дозирано подаване на кислород и система за поддържане на аспирационни дренажи, апаратура за изкуствена белодробна вентилация (респиратори), чийто брой трябва да е две трети от броя на леглата за интезивно лечение, дефибрилатор, инфузионна техника и мобилен рентгенов апарат. Извън този списък са необходимия брой анестезиолози, които да работят с медицинската апаратура. 

Според информация на "Севлиево онлайн" болницата в Севлиево не разполага с респираторни апарати, което би могло да се промени. Няма и лекари, които да работят с тях, което също подлежи на промяна. 

 

 

Първа жертва на COVID-19 в Севлиево
Здраве
Д-р Ценка Иванова възобновява приема на пациенти от 18 май
Здраве
Д-р Попова, онколог, преглежда на 21 май т.г.
Здраве
В "Медицински център-1" започват PCR тестове
Здраве
При общопрактикуващ лекар – само след записан час
Здраве
След PCR тест: няма Covid в Държавната психиатрична болница
Здраве
Новият случай на Covid в областта е жена на 86 г. от Габрово
Здраве
Консулът на Турция в Пловдив дари защитни костюми за област Габрово
Здраве
19 са заразените с ку-треска в три села, две са в Севлиевско
Здраве
PCR тест, заплатен от гражданите, не може да е условие за прием в болница
Здраве
Записват за прегледи при д-р Пейо Мишев на 19 юни т.г.
Здраве
Д-р Вилдан Хасан започва работа в "Медицински център-1"
Здраве
От днес без маски на открито, покриваме устата, ако говорим с някого
Здраве
При общопрактикуващ лекар и специалист - само след записан час
Здраве
Медицинска сестра от Инфекциозно отделение в Севлиево е с Covid
Здраве
Д-р Никола Русинов възобновява приема на пациенти
Здраве