Търсене

Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“

Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“

Боян Ботев връчва на председателя на ОбС Здравка Лалева подписка с искане за местен референдум, снимка: архив "Севлиево онлайн"

Боян Ботев няма да обжалва решението на Общинската избирателна комисия, с което бяха прекратени пълномощията му на общински съветник. Това заяви самият той пред „Севлиево онлайн“.

Не виждам смисъл да водя съдебни дела, за да остана в този Общински съвет, обясни Ботев.

„Всяко едно мое предлоожение се отхвърля, само защото е направено от Боян Ботев. Ето, вчера бях на заседание на постоянната комисия „Земи и гори“, защото днес в дневния ред на заседанието на Общинския съвет е внесено предложение за нова наредба за земите и горите. Аз си направих труда да намеря специалисти в тази област и юристи, с които  направихме от предложението на Общината един допълнен текст, по-пълен и цялостен, с работещи предложения. Тези предложения не сме измислили ние, те са работещи в други общини. И снощи аз едва ли не трябваше да се моля на членовете в тази комисия да разгледат моите предложения и да вземат реишение да се внесат за обсъждане на заседанието“, обяснява Ботев.

Историята има продължение – предложено било да се приеме наредбата така, както я предлага общинската администрация, а в последствие да се правят промени.

„Това е все едно ми казват „гледай си работата“, реагира Боян Ботев.

И споделя, че това не е единичен случай.

На предишното заседание на Съвета отново негово предложение е било отхвърлено – за закриване на общинско предприятие „Гори и земи“. Според съветника предприятието не изпълнява целите, за които е създадено и разходва излишен финансов ресурс, заради което той е предложил да се гласува неговото закриване. Предложението му обаче изобщо не е влязло в дневния ред, отхвърлено от колегите от останалите групи.

„Знаете ли защо бе отхвърлено? Защото е внесено от Боян Ботев. Затова не виждам смисъл да съм в този общински съвет. От самото начало на мандата не чувствам, че мястото ми е там. Бях сигурен, че ще срещам отпор за всичко, както се и получи“, споделя съветникът.

„Аз ще изляза от Общинския съвет, но няма да спра да работя по начина, по който чувствам, че е важно и необходимо за един отговорен гражданин.

Ще продължа да задавам въпросите, които осветляват работата на администрацията и управляващите. Нищо, че вече 20 дни чакам да ми кажат колко е похарчено за снегопочистване през тази зима. Чакам. И ако не ми отговорят, пак ще питам. Защото, разберете севлиевци, това са нашите пари. И аз искам да знам как се харчат те. Вие не искате ли да знаете? Не ви ли интересува?“

Казвал съм и отново ще кажа – не се имам за политик, отсича Ботев. А с отказа си да обжалва решението на Общинската избирателна комисия смята, че поема своята отговорност за грешката да прекрати в законовия срок управлението си в дружество, което има договор с Община Севлиево.

Пълномощията на Боян Ботев бяха прекратени с решение на Общинската избирателна комисия от 19 май т.г.

До него се стигна след сигнал, подаден от партия ГЕРБ за нарушение на чл. 34, ал. 6 от Закона за местно самоуправление и местна администрация. Текстът на въпросния член отхвърля възможността общински съветник да бъде в управлението или да има сключени договори с Общината или дружества с общинско участие на територията на общината, в която е избран.

Решението, с което бяха прекратени пълномощията на Ботев подлежи на обжалване в седемдневен срок пред Административен съд Габрово.

На 21 май т.г. Боян Ботев внесе сигнал по идентично с неговото нарушение от общинския съветник Трифон Трифонов (ГЕРБ). Предстои Общинската избирателна комисия да се произнесе.   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.