Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Боян Ботев връчва на председателя на ОбС Здравка Лалева подписка с искане за местен референдум, снимка: архив "Севлиево онлайн"

Боян Ботев няма да обжалва решението на Общинската избирателна комисия, с което бяха прекратени пълномощията му на общински съветник. Това заяви самият той пред „Севлиево онлайн“.

Не виждам смисъл да водя съдебни дела, за да остана в този Общински съвет, обясни Ботев.

„Всяко едно мое предлоожение се отхвърля, само защото е направено от Боян Ботев. Ето, вчера бях на заседание на постоянната комисия „Земи и гори“, защото днес в дневния ред на заседанието на Общинския съвет е внесено предложение за нова наредба за земите и горите. Аз си направих труда да намеря специалисти в тази област и юристи, с които  направихме от предложението на Общината един допълнен текст, по-пълен и цялостен, с работещи предложения. Тези предложения не сме измислили ние, те са работещи в други общини. И снощи аз едва ли не трябваше да се моля на членовете в тази комисия да разгледат моите предложения и да вземат реишение да се внесат за обсъждане на заседанието“, обяснява Ботев.

Историята има продължение – предложено било да се приеме наредбата така, както я предлага общинската администрация, а в последствие да се правят промени.

„Това е все едно ми казват „гледай си работата“, реагира Боян Ботев.

И споделя, че това не е единичен случай.

На предишното заседание на Съвета отново негово предложение е било отхвърлено – за закриване на общинско предприятие „Гори и земи“. Според съветника предприятието не изпълнява целите, за които е създадено и разходва излишен финансов ресурс, заради което той е предложил да се гласува неговото закриване. Предложението му обаче изобщо не е влязло в дневния ред, отхвърлено от колегите от останалите групи.

„Знаете ли защо бе отхвърлено? Защото е внесено от Боян Ботев. Затова не виждам смисъл да съм в този общински съвет. От самото начало на мандата не чувствам, че мястото ми е там. Бях сигурен, че ще срещам отпор за всичко, както се и получи“, споделя съветникът.

„Аз ще изляза от Общинския съвет, но няма да спра да работя по начина, по който чувствам, че е важно и необходимо за един отговорен гражданин.

Ще продължа да задавам въпросите, които осветляват работата на администрацията и управляващите. Нищо, че вече 20 дни чакам да ми кажат колко е похарчено за снегопочистване през тази зима. Чакам. И ако не ми отговорят, пак ще питам. Защото, разберете севлиевци, това са нашите пари. И аз искам да знам как се харчат те. Вие не искате ли да знаете? Не ви ли интересува?“

Казвал съм и отново ще кажа – не се имам за политик, отсича Ботев. А с отказа си да обжалва решението на Общинската избирателна комисия смята, че поема своята отговорност за грешката да прекрати в законовия срок управлението си в дружество, което има договор с Община Севлиево.

Пълномощията на Боян Ботев бяха прекратени с решение на Общинската избирателна комисия от 19 май т.г.

До него се стигна след сигнал, подаден от партия ГЕРБ за нарушение на чл. 34, ал. 6 от Закона за местно самоуправление и местна администрация. Текстът на въпросния член отхвърля възможността общински съветник да бъде в управлението или да има сключени договори с Общината или дружества с общинско участие на територията на общината, в която е избран.

Решението, с което бяха прекратени пълномощията на Ботев подлежи на обжалване в седемдневен срок пред Административен съд Габрово.

На 21 май т.г. Боян Ботев внесе сигнал по идентично с неговото нарушение от общинския съветник Трифон Трифонов (ГЕРБ). Предстои Общинската избирателна комисия да се произнесе.   

"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина
Политика
Лидерът на партия АБВ поиска възстановяване на "Гражданска защита"
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати
Политика
В момента: Манолова и Отровното трио подписват споразумение
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Партия Волт: Отложете с месец изборите, господин Президент
Политика
"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Общински съветник от Севлиево е учредител на партията на Васил Божков
Политика