Търсене
С фотография от Богоявление в Севлиево

Божидар Генков е лауреат и златен медалист от националния преглед на българската фотография "Фото Академика" 2022

Емилия Димитрова
Божидар Генков е лауреат и златен медалист от националния преглед на българската фотография

Божидар Генков с фотографията, донесла му високото признание, снимка: личен профил във фейсбук

Фотографът от Севлиево Божидар Генков е лауреат в тазгодишното 23-то издание на националния преглед на българската фотография "Фото Академика" - 2022. Фотографът бе удостоен със златен медал в една от трите категории на прегледа - репортажна фотография, а връчването на отличията бе на 18 юни в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив. 

"Страхотна привилегия за мен бе, когато получих имейл, с който бях уведомен, че съм сред финалистите, нареждайки се с доказани имена в българската фотография, на чиято работа се възхищавам", написа Божидар в личния си фейсбук профил. А провокацията се оказала изключително голяма, защото до последно Божидар не знаел кой кадър му носи признанието. Видял фотографията, заради която е оценен, едва когато отишъл в Пловдив за церемонията по награждаването. 

Изображение - 10920Със златния медал, снимка: личен профил във фейсбук  

Кадърът е от Богоявление и Йордановден в Севлиево. На него се вижда как Лъчезар Лалев и Симеон Спасов едновременно вдигат богоявленския кръст, току-що изваден от двамата от водите на р. Росица. Същия ден Божидар Генков любезно предостави снимки от Йордановден на "Севлиево онлайн", сред които се оказва и наградената фотография. (Още снимки на Божидар Генков от Богоявление в Севлиево може да видите тук)

Изображение - 10921Фотографията на Божидар Генков, победител в категория "репортажна фотография"  

В средата на месец май т.г. жури в състав фотографът Явор Попов, Нели Гаврилова, Валери Христов, Иван Коловос и Денис Бучел проведе журирането на 23-та Фото Академика 2022. Разгледани бяха 381 фотографии от 66 автора, постъпили общо в три раздела: 220 кадъра от 58 автори в раздел "артистична фотография", 137 кадъра от 37 автори в раздел "репортажна фотография" и 24 кадъра от 13 авторr в раздел "аерофотография". Журито селектира 69 кадъра на 34 автори за финалната изложба. От тях 36 фотографии за категория "артистична", 24 фотоса в "репортажна" фотография и 9 в "аерофотография".

Националният преглед на българската фотография е част от Европейския месец на фотографията, който се провежда за 13 поредна година по инициатива на фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Сдружението е създадено да популяризира и съхранява фотографското изкуство в България и чужбина, а мисията на фестивала е да предоставя сцена за фотографски събития, да популяризира българската фотография, да поощрява млади таланти да представят работата си, но и да показва творби на утвърдени автори пред широката публика. 

Европейският месец на културата се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". 

"Севлиево онлайн" честити отличието на Божидар Генков. Подозираме, че за успехите му във фотографията тепърва ще има поводи да се пише.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.