Търсене

Бракониер, хванат с прясно дивечово месо, отрича до последно

Бракониер, хванат с прясно дивечово месо, отрича до последно

Снимка на RGY23 от Pixabay

от Емилия Димитрова

Бракониер, за който още при оповестяване на случая през февруари м.г, имаше неоспорими доказателства, че е съпричастен към убийството на кошута и в последствие разчленяване трупа на животното, отричаше до последно връзка със случая. Пред съда в Севлиево той обжалва наказателното постановление, наложено му в нощта на убийството на животното. Съдът не прие обясненията му и остави в сила глобата от 1000 лв., наложена от Регионалната дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново. 

На 9 февруари 2020 г. имало пълнолуние. Служител на РДГ във Велико Търново, живеещ в с. Батошево, излязъл в двора си. Към два часа след полунощ чул два последователни изстрела. Веднага му минало през ума, че може да са бракониери. Покрай работата си знаел местата, където бракониерите действат. 

Излязъл и се отправил към поляна в горния край на селото, близо до пътя между селата Батошево и Карамичевци и се натъкнал на отстреляна кошута.

По най-бързия начин стражарят се върнал у дома, извикал сина си и двамата отново отишли на мястото с простреляното животно. Скрили се в крайпътните храсти и зачакали, като междувременно се обадили на полицията.

Около час по-късно по пътя минала кола, подминала, обърнала и спряла на метри пред спотайващите се баща и син. От колата слезли двама мъже с раници на гърбовете. Единият носел карабина. Двамата отишли директно при отстреляната кошута, а колата потеглила, очевидно в нея имало и трети човек.

[[https://www.sevlievo-online.com/statii/zadarzhaha-mazh-i-zhena-kray-s-batoshevo-zaradi-ubita-koshuta-4931]]

В рамките на един час бащ и син ясно чували как двамата мъже обработват животното, секат, разфасоват и си говорят. Като привършили излезли на пътя, а единият се обадил по телефона като казал: „Хайде идвай“. След няколко минути откъм с. Батошево дошла колата, която по-рано ги оставила. Тъй като на подадения от служителя сигнал още никой не реагирал, той сам тръгнал към мъжете, осветявайки ги с фенер.

Мъжът с пушката се прицелил в стражаря, но през това време синът му се задал отзад и "ловецът" избягал към гората. Другият направил опит да вкара в колата пълната вече раница и да седне на шофьорското място. Едва тогава стражарят видял, че там има жена ,която за секунди се прехвърлила на задната седалка. Докато опитвал да напъха раницата в колата, тя паднала на земята. Точно тогава от Севлиево се задали и служителите на Регионалната дирекция по горите и полицаите.

Започналата проверка установила, че в раницата има ясно различими части от благороден елен – бут, плешка, рибица и части от дроб. По кървавите следи горските и полицейски служители отишли до мястото, където най-напред било забелязано простреляното диво животно, вече одрано, а месото му прибрано. По следите на избягалия проверяващите стигнали и до другата раница, в която също имало разпознаваеми части от елен, както и кървави ножове. От втория любител на незактонно дивечово месо обаче нямало и следа. 

Всичко това е описано в констативен протокол. В него е описано, че мъжът пренася извън населено място в раница разпознаваеми части от дивеч –  заден бут, предна плешка, сърце, черен дроб, бял дроб и рибица, без да има разрешително за лов. Отразено е, че той не е ловец, както и това че видът на дивеча е женска кошута. Последното е установено при оглед от разследващ полицай при РУ Севлиево, при който са намерени кожа от кошута, глава и гръбначен стълб с ребрата.

Въз основа на констативния протокол е съставен акт за установяване на административно нарушение, който връчили на мъжа с раницата за да се запознае с вписаното в него и да направи писмени възражения, ако има такива. Той написал, че не е пренасял раницата с месото, тя била там, където го намерили разследващите. 

Въз основа на издадения акт и писмените доказателства, събрани в хода на административното производство, по-късно е издадено наказателно постановление от 30 юли м.г., въз основа на което е наложена глоба в размер на 1000 лв., като е изложено, че деянието не може да се квалифицира като маловажен случай.  

Тази глоба мъжът с раницата обжалва пред съда. Със свое решение от 4 януари т.г. Районният съд в Севлиево отхвърли претенциите му и остави в сила наложената санкция. 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Габрово. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!