Бракониер, хванат с прясно дивечово месо, отрича до последно
Снимка на RGY23 от Pixabay

от Емилия Димитрова

Бракониер, за който още при оповестяване на случая през февруари м.г, имаше неоспорими доказателства, че е съпричастен към убийството на кошута и в последствие разчленяване трупа на животното, отричаше до последно връзка със случая. Пред съда в Севлиево той обжалва наказателното постановление, наложено му в нощта на убийството на животното. Съдът не прие обясненията му и остави в сила глобата от 1000 лв., наложена от Регионалната дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново. 

На 9 февруари 2020 г. имало пълнолуние. Служител на РДГ във Велико Търново, живеещ в с. Батошево, излязъл в двора си. Към два часа след полунощ чул два последователни изстрела. Веднага му минало през ума, че може да са бракониери. Покрай работата си знаел местата, където бракониерите действат. 

Излязъл и се отправил към поляна в горния край на селото, близо до пътя между селата Батошево и Карамичевци и се натъкнал на отстреляна кошута.

По най-бързия начин стражарят се върнал у дома, извикал сина си и двамата отново отишли на мястото с простреляното животно. Скрили се в крайпътните храсти и зачакали, като междувременно се обадили на полицията.

Около час по-късно по пътя минала кола, подминала, обърнала и спряла на метри пред спотайващите се баща и син. От колата слезли двама мъже с раници на гърбовете. Единият носел карабина. Двамата отишли директно при отстреляната кошута, а колата потеглила, очевидно в нея имало и трети човек.

Мъж и жена, за които са налице данни, че са съпричастни към убийството на кошута, намерена мъртва в землището на с. Батошево, са били задържани. Мъжът е на 44 г., от Габрово, а жената на 34 г., от Казанлък.

В рамките на един час бащ и син ясно чували как двамата мъже обработват животното, секат, разфасоват и си говорят. Като привършили излезли на пътя, а единият се обадил по телефона като казал: „Хайде идвай“. След няколко минути откъм с. Батошево дошла колата, която по-рано ги оставила. Тъй като на подадения от служителя сигнал още никой не реагирал, той сам тръгнал към мъжете, осветявайки ги с фенер.

Мъжът с пушката се прицелил в стражаря, но през това време синът му се задал отзад и "ловецът" избягал към гората. Другият направил опит да вкара в колата пълната вече раница и да седне на шофьорското място. Едва тогава стражарят видял, че там има жена ,която за секунди се прехвърлила на задната седалка. Докато опитвал да напъха раницата в колата, тя паднала на земята. Точно тогава от Севлиево се задали и служителите на Регионалната дирекция по горите и полицаите.

Започналата проверка установила, че в раницата има ясно различими части от благороден елен – бут, плешка, рибица и части от дроб. По кървавите следи горските и полицейски служители отишли до мястото, където най-напред било забелязано простреляното диво животно, вече одрано, а месото му прибрано. По следите на избягалия проверяващите стигнали и до другата раница, в която също имало разпознаваеми части от елен, както и кървави ножове. От втория любител на незактонно дивечово месо обаче нямало и следа. 

Всичко това е описано в констативен протокол. В него е описано, че мъжът пренася извън населено място в раница разпознаваеми части от дивеч –  заден бут, предна плешка, сърце, черен дроб, бял дроб и рибица, без да има разрешително за лов. Отразено е, че той не е ловец, както и това че видът на дивеча е женска кошута. Последното е установено при оглед от разследващ полицай при РУ Севлиево, при който са намерени кожа от кошута, глава и гръбначен стълб с ребрата.

Въз основа на констативния протокол е съставен акт за установяване на административно нарушение, който връчили на мъжа с раницата за да се запознае с вписаното в него и да направи писмени възражения, ако има такива. Той написал, че не е пренасял раницата с месото, тя била там, където го намерили разследващите. 

Въз основа на издадения акт и писмените доказателства, събрани в хода на административното производство, по-късно е издадено наказателно постановление от 30 юли м.г., въз основа на което е наложена глоба в размер на 1000 лв., като е изложено, че деянието не може да се квалифицира като маловажен случай.  

Тази глоба мъжът с раницата обжалва пред съда. Със свое решение от 4 януари т.г. Районният съд в Севлиево отхвърли претенциите му и остави в сила наложената санкция. 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Габрово. 

 

 

Пияни и без книжка зад волана - задържани са трима за 24 ч.
Криминални
10 кг марихуана задържаха полицаи в мъж на 36 г.
Криминални
Бащата, който умъртви детето си, още е неадекватен, настанен е в Психиатрия
Криминални
За часове полицаи заловиха крадци от къща в с. Младен
Криминални
Обир на къща в с. Боазът, вещите намерени при две момчета
Криминални
Трагедия: баща закла детето си, опитал да сложи край на живота си
Криминални
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу мъж, удушил мъжа на сестра си
Криминални
Шофьор, причинил катастрофа, след която умира жена му, отива на съд
Криминални
Крадец на портфейл с банкови карти, изтеглил 3000 лв., но го заловили
Криминални
Шофьор с над 2.5 промила спипаха на главна севлиевска улица
Криминални
Криминално проявени са задържани за кражба в с. Градница
Криминални
Кола изгоря в с. Горна Росица, подпалвачът е задържан
Криминални
56 предупредителни протокола са съставени в областта за търговия с гласове
Криминални
Бащата, наръгал детето си, е имал психични проблеми
Криминални
Четирима са задържани за серия кражби в с. Кормянско
Криминални
Горски инспектор влиза в съда за подкуп и престъпления по служба
Криминални