Търсене

Броят на завършващите 7 клас и местата в 8-ми съвпадат. Ще се реализира ли приема в гимназиите?

Емилия Димитрова
60% от родителите на малките ученици в област Габрово са съгласн

През тази година завършващите основно образование, или 7 клас, в община Севлиево е 279. Това е с много малко повече от местата за прием в гимназиите, утвърдени за новата учебна година, сочи справка на "Севлиево онлайн", което веднага извиква въпроса ще се изпълни ли тазгодишният прием.

За 2022/2023 г. средните училища в община Севлиево са обявили прием в 10 паралелки с общо 260 места. Естествено ще има деца, които ще се ориентират към училища извън общината, но колко точно е рано да се предположи. Рано е да се прогнозира и дали ще има закрити паралелки от вече обявените, но е твърде вероятно. 

Ситуацията в Габрово е същата. Там тази година седми клас завършиха 442 ученици, а свободните места за прием в 8 клас в габровските гимназии са 442, т.е. колкото излизат, толкова трябва да се запишат за 8 кл. Но и тук има условности - не е ясно колко от габровските седмокласници ще изберат училища извън областта. 

В Севлиево най-много места за прием са обявили от Професионалната гимназия по механоелектротехника - четири паралелки с прием по 26 ученици във всяка или общо 104 места.

В Средно училище "Васил Левски" са обявили прием в три паралелки, като в две от тях половината ученици ще изучават немски език, останалата половина английски. Общият брой на новоприетите ще бъде максимум 78. 

В Професионална гимназия "Марин Попов" е обявен прием в две паралелки с максимален брой 52 ученици.

В една паралелка ще приемат в Професоналната гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница. 

Точно след една седмица изтича срока, в който трябва да бъдат обявени резултатите от националното външно оценяване, което е по два предмета - български език и литература и математика. До два дни след обявяването на оценките учениците имат възможност да се запознат със своите работи, но в присъствието на родител и на място в Регионалното управление на образованието в Габрово. 

В началото на юли се завърта колетото по приема в гимназиите. Между 5 и 7 юли е срокът за подаване на документи за участие в първото класиране. Това може да стане онлайн, но може и на място. За община Севлиево училището гнездо тази година е Основно училище "Стефан Пешев". 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!