Търсене

БСП смени водачите на листи в 7 области, в Габрово - без промяна

БСП смени водачите на листи в 7 области, в Габрово - без промяна

снимка: БСП

Националният съвет на БСП смени водачите на листи в седем области за предстоящите на 11 юли парламентарни избори. В други четири области има размествания на водачите, обявиха от централата на Левицата. В Габрово водачът остава Крум Дончев, който беше първи в листата на БСП на 4 април, следван от Кристина Сидорова, депутат в 44 Народно събрание. 

Как ще се подреди листата на социалистите за 11 юли ще стане ясно утре вечер, за когато е насрочено заседание на Областния съвет на партията. Според неофициална информация третото място в нея ще е за Севлиево и с голяма вероятност на него ще е председателят на БСП в Севлиево Станимир Стойчев. Любопитно е кой ще бъде втория, тъй като той би могъл да "дръпне" гласове за водача. Иначе два мандата за БСП в Габрово дори на теория е изключено. 

На 4 април за Левицата в Габровски избирателен район гласуваха 7 758 гласоподаватели, или 15.71 на сто от гласувалите изобщо и почти наполовина по-малко от гласувалите на парламентарните избори преди четири години. Заради това до последно не беше ясно дали БСП ще вземе мандат от четиримандатната област. 

Спадът в подкрепата за БСП беше очакван. Една от причините без съмнение са новите партии и коалиции, които взеха от гласовете както на ГЕРБ, така и на БСП. Не е изключено друга причина за изпадането на БСП като трета политическа сила в областта да е спуснатия от партийната централа водач, който беше непознат за местните социалисти и част от тях вероятно не са гласували в знак за протест. Според партийни членове различната предизборна кампания заради противоепидемичните мерки също се е отразила върху крайния резултат, но не са за пренебрегване и вътрешнопартийните проблеми на Левицата и разочарованието от поведението на БСП в последните месеци от мандата на 44-ия парламент. 

Кандидатските листи на партиите, коалиции и инициативни комитети трябва да бъдат регистрирани в Районната избирателна комисия до вечерта на 8 юни. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!