Търсене

В Общинския съвет днес: Никой не каза лоша дума за бюджет '2024, финансовата рамка беше гласувана

Емилия Димитрова
Пет дни за подаване декларации за второто тримесечие

снимка: Pravatami.bg

С похвали и благодарности за екипа, разработил финансовата рамка на община Севлиево и с една забележка днес бюджетът за 2024 г. получи пълна подкрепа от Общинския съвет. 
 
Във времето за дебати се изказаха всички председатели на постоянни комисии и представители на почти всички групи, представени в Общинския съвет. Те до един заявиха подкрепата си за бюджета, а единствената забележка дойде от Димитър Тонев, който в този мандат е общински съветник от ПП-ДБ. 
 
Тонев постави акцент върху по-малкото средства за селата. По негови изчисления, както сам уточни, направени въз основа на официални данни за населението на Националния статистически институт, съотношението на населението град:село е 60:40, което, според Тонев предполага поне 45% от средствата за инфраструктура да бъдат за селата, срещу по-малко от 30% в предложения бюджет. Въпреки недоволството му от разпределението на парите за инфраструктура Тонев каза, че ще гласува бюджета. 
 
През 2024 г. Община Севлиево ще разполага с 61, 5 млн. лв. С близо 4 млн. лв. са повече парите от държавни субсидии спрямо 2023 г. От държавата под формата на субсидии в Севлиево ще влязат 40,2 млн. лв.
 
През 2024 г. са намалени парите за снегопочистване с 700 лв., което не се очаква да създаде проблеми, прогнозира по време на публичното обсъждане на бюджета заместник-кметът с ресор "Финанси" Калина Георгиева. За зимно поддържане Община Севлиево получава 581 хил. лв. Близо 3.9 млн. лв. е субсидията за капиталови разходи - намалението спрямо 2023 г. е с 17 900 лв. 
 
Собствените приходи на Община Севлиево през текущата година са планирани в обем 12,4 млн. лв. От тях най-голям дял мат постъпленията от данъци са 5.2 млн. лв. (неданъчните приходи са 7,1 млн. лв.). 
 
Най-голям дял сред постъпленията от данъци заема данък върху превозните средства - 43%, което в цифри е близо 2.3 млн. лв. Около 1.8 млн. лв. са очакваните постъпление от данък върху недвижимите имоти, а от общински такси се очаква в местната хазна да влязат 4,1 млн. лв., от собственост – 1,3 млн. лв., постъпленията от продажба на нефинансови активи са разчетенив размер на 900 хил. лв. 
 
От такса битови отпадъци се очаква в бюджета да влязат малко над 3.5 млн. лв.
 
Заради големия брой проекти, заложени в инвестиционната програма за 2024 г-, е възможно да се наложи тегленето на краткосрочен заем (овърдрафт), за да може Общината да се разплаща навреме с изпълнители, обясни по време на обсъждането на бюджета Калина Гергиева, като посочи, че ако се стигне до заемане на средства, те блиха били в размер на 1.6 млн. лв.  
 
Това, което е ново през тази година е, че са заложени средства за обособяване на зони за платено паркиране, както и за създаването на общински солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани на общината (заложени са 20 хил. лв.) и подпомагане семействата на новородени. За последното предстои да се изготвят правила, а планираната сума е 60 хил. лв. За погребения на социално слаби жители на общината са заложени 15 хил. лв. 
 
Близо 23 млн. лв. ще влязат в Севлиево по Националния план за възстановяване и устойчивост. Освен одобрените за саниране жилищни сгради и трите обществени - на Дома на културата, Читалището и спортна зала "Дан Колов", планирани са средства за модернизация на уличното осветление в селата Богатово, Добромирка, Кормянско, Ряховците, Сенник и Шумата. Пет милиона лева за заложени за модернизация на средата и въвеждане на енергоефективни мерки в най-голямото общинско училище СУ "Васил Левски".
 
30 млн. лв. е прогнозният размер на средствата за изпълнение на проекти от инвестиционната програма на Общината. Най-голяма е сумата за продължаване реконструкцията на източния довеждащ водопровод, етап 2 - 14 млн. лв. 

За разпределението на капиталовите разходи "Севлиево онлайн" ще информира читателите допълнително. 

Бюджетът на община Севлиево за текущата година е публичен и достъпен през Интернет страницата на институцията, раздел "Общински съвет". 

 

 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!