Бюджет от 30 млн. лв. гласуваха в Севлиево
илюстрация: СУ "Д-р Петър Берон"

В последната година от мандата общинският съвет в Севлиево одобри най-големия бюджет на общината досега – 30 230 000 лв. Увеличението спрямо миналогодишния е с малко над 2 млн. лв.

От държавата общината ще получи под формата на субсидии 19,4 млн. лв., от които ще се покрият финансираните от държавата дейности. В сумата влизат и парите за капиталови разходи, за които тази година държавата ще преведе на Севлиево 1.6 млн. лв., и парите за зимно поддържане и снегопочистване в обем от 455 хил. лв.  

През 2019 г. Община Севлиево ще разчита на

9.4 млн. лв. собствени приходи,

което е с близо половин милион лева повече от 2018 г. Собствените приходи се формират от данъците и таксите по Закона за местни данъци и такси. От данък върху превозните средства се очакват постъпления от 1.5 млн. лв., от данък върху недвижими имоти – 1.2 млн. лв., 60 хил. лв. от данък върху таксиметровите услуги, 560 хил. лв. от данък върху придобиването на имоти и 22 хил. лв. от туристически данък.

От такси през 2019 г. в местната хазна се планира да влязат малко над 6 млн. лв. Най-голям дял в тази сума има такса битови отпадъци, разчетена в обем от 2.4 млн. лв. От административни услуги се очакват 150 хил. лв., за откупуване на гробни места 16 хил. лв., от глоби, санкции и наказателни лихви – 181 хил. лв.    

За капиталови разходи ще бъдат похарчени 11,4 млн. лв.

От тях 1.6 млн. са субсидия от централния бюджет, 271 хил. лв. собствени приходи, останалото е преходен остатък от 2018 г. и близо 9 млн. лв. средства от Европейския съюз.

За основен ремонт на тротоари са заложени 330 хил. лв., за ремонт на улици в населените места – 250 хил. лв. за ремонт на детски площадки са заложени 100 хил. лв., още толкова за проектиране и изграждане на нова спортна площадка.

С близо 1.4 млн. лв. европейско финансиране ще бъде изградена компостираща инсталация в изпълнение на проект по ОП „Околна среда“, изпълняван съвместно с общините Дряново и Сухиндол.

Ремонт на детско отделение в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ е планиран за 180 хил. лв., близо 40 хил. лв. са заложени за купуването на нов рентгенов апарат за целите на „Медицински център-1“.

За 100 хил. лв. ще се ремонтира столовата в бившето начално училище, която от две години е част от сградния фонд на ОУ „Ст. Пешев“. Същата сума е разчетена за ремонт на сградата, в която работи детски колплекс „Йовко Йовков“. И тази година в разходите за инфраструктура не са заложени средства за ремонт на двора на СУ „В. Левски“, отбеляза Ценка Йонкова, като подчерта, че четвърта година предлага този ремонт. „Ще го направим“, зарече се кметът Иванов в отговор. И намекна, че ремонтът би могъл да се изпълни със средства по оперативна програма.

Обемът на средствата, разчетени за кметствата и кметски наместничества за 2019 г.

възлиза на 1 140 000 лв. Според опозицията парите за селата са малко, а на фона на тяхното обезлюдяване е наложително да се заделят повече пари за инфраструктура, за да се задържат хората там /от изказване на Петинка Михайлова по време на обсъждането, б.ред./. Според кмета парите не са малко, а селата не са изоставени. Само през миналата година са асфалтирани улици в седем села, каза Иван Иванов.  

автор: Емилия Димитрова

За гражданите на Севлиево – БЕЗгласно
Политика
В 68 секции ще се гласува в община Севлиево на евровота
Политика
Онлайн конкурс за доброволци организира бюрото на ЕП в България
Политика
В Севлиево гласуваха 2640 лв. заплата на кмета
Политика
По-високи заплати за кметовете в селата
Политика
Боян Ботев: Съветниците без заплати до края на мандата
Политика
Кристина Сидорова: "Политиците да си свършим работата"
Политика
Бюджет от 30 млн. лв. гласуваха в Севлиево
Политика
Боян Ботев в отворено писмо до съветниците: "Страх ли ви е от гражданите?"
Политика
"Наложително" е присъствието на учители на среща с депутат
Политика
Хаос със сметките за вода вече няма, само неудобства
Политика
От 1440 до 2100 лв. са заплатите на зам.-кметовете в Севлиево
Политика
Как Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена
Политика
Мария Недева е предложението за председател на РИК Габрово
Политика
Най-странните места, на които ще се гласува на евровота
Политика
Постигнато е съгласие за състава на секционните избирателни комисии
Политика