Бюджетът „мина“ без подкрепа отляво

Бюджетът на община Севлиево за 2017 година бе гласуван вчера от Общинския съвет. Планът за приходите и разходите получи подкрепа от 22-ма общински съветници – на практика всички, без седемте, избрани с листата на „Коалиция Избирам Севлиево“. „Сега го хвалите, а после ще гласувате против“, намекна още по време на дебата кметът д-р Иванов Иванов в тази връзка, тъй като в голямата част от изказванията, направени отляво, се чу одобрение за финансовия разчет.

Ценка Йонкова приветства завишението на парите за образование и похвали Общината за инвестициите в сградния фонд на училища и детски градини. Но намекна, че парите за селата и тази година са малко, а приоритетите са най-вече за града. Силвия Стойнова благодари, че този път за читалищата има и допълнителни бюджетни субсидии, Петинка Михайлова, че е отпусната половин щатна бройка за секретар на кметството в Градище, явно по нейно настояване, Огнян Пешков показа задоволство, че са заложени пари за велоалеята до реката. Единствено Йордан Стойков показа неодобрението си за бюджет 2017, като го нарече „без характер и с неясни цели“. Разликата от 700 000 лв. повече спрямо миналогодишния бюджет според него ще отиде за по-високи заплати, но не и за по-високо качество на услугите. На което д-р Иванов репликира: „Как разбрахте от цифрите, че няма да се повиши качеството на услугите. Размерът невинаги означава качество“. И определи тазгодишният бюджет на Севлиево като „балансиран и реалистичен“.  

Какво ще прави четвъртият заместник-кмет, с какво ще се занимава общинския координационен център, за чието разкриване са заложени 30 000 лв. от капиталовите разходи и ще бъдат ли вдигнати заплатите на общинските служители, попита Ценка Йонкова. Координационният център ще обедини работещите в общинския съвет за сигурност и заедно със системата за видеонаблюдение, плюс някои инвестиции в сървър и компютри, ще работи за повишаване сигурността на жителите в Севлиево, отговори д-р Иванов. А четвъртият заместник-кмет ще отговаря за този център, на него ще бъде вменена отговорността и за Общинския инспекторат. И служителите в Общината ще имат по-високи заплати, парите са заложени на база увеличението на минималната зплата за страната, отговори кметът.

Силвия Стойнова поиска 30% от парите от продажба на общинска собственост в кметствата, да останат за съответното село, където е продадената собственост. Това предложение бе подложено на гласуване, при това два пъти, тъй като след първото гласуване излезе, че предложението се приема. Тогава Вера Цачева поиска прегласуване, с аргумента, че първият път се е объркала. Така повторното гласуване отхвърли възможността селата да получават процент от парите, които влизат в общинската хазна от продажба на собственост. А след второто гласуване кметът, извън микрофона,  репликира поведението на опозицията: „Те са против продажба на общинска собственост, но искат парите от продажба да остават за селата“.

Повече пари за читалищата и намаляване на някои разходи за сметка на охраната на общинските училища поиска Йордан Стойков, но предложението му не бе прието.

От ДПС заявиха, че подкрепят бюджета и изразиха задоволство, че са предвидени средства за увеличение на заплатите на кметовете в селата.     

Д-р Сюзан Садъкова от Реформаторския блок приветства завишението на парите за фонда, от който се подпомагат двойки с репродуктивни проблеми и сподели, че през 2016-та в общината има родени две бебета по метода инвитро, а родителите им са получили парична помощ от този фонд.

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Читалището в с. Крушево предизвиква с фотоконкурс за цветя
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество