Бюджетът „мина“ без подкрепа отляво

Бюджетът на община Севлиево за 2017 година бе гласуван вчера от Общинския съвет. Планът за приходите и разходите получи подкрепа от 22-ма общински съветници – на практика всички, без седемте, избрани с листата на „Коалиция Избирам Севлиево“. „Сега го хвалите, а после ще гласувате против“, намекна още по време на дебата кметът д-р Иванов Иванов в тази връзка, тъй като в голямата част от изказванията, направени отляво, се чу одобрение за финансовия разчет.

Ценка Йонкова приветства завишението на парите за образование и похвали Общината за инвестициите в сградния фонд на училища и детски градини. Но намекна, че парите за селата и тази година са малко, а приоритетите са най-вече за града. Силвия Стойнова благодари, че този път за читалищата има и допълнителни бюджетни субсидии, Петинка Михайлова, че е отпусната половин щатна бройка за секретар на кметството в Градище, явно по нейно настояване, Огнян Пешков показа задоволство, че са заложени пари за велоалеята до реката. Единствено Йордан Стойков показа неодобрението си за бюджет 2017, като го нарече „без характер и с неясни цели“. Разликата от 700 000 лв. повече спрямо миналогодишния бюджет според него ще отиде за по-високи заплати, но не и за по-високо качество на услугите. На което д-р Иванов репликира: „Как разбрахте от цифрите, че няма да се повиши качеството на услугите. Размерът невинаги означава качество“. И определи тазгодишният бюджет на Севлиево като „балансиран и реалистичен“.  

Какво ще прави четвъртият заместник-кмет, с какво ще се занимава общинския координационен център, за чието разкриване са заложени 30 000 лв. от капиталовите разходи и ще бъдат ли вдигнати заплатите на общинските служители, попита Ценка Йонкова. Координационният център ще обедини работещите в общинския съвет за сигурност и заедно със системата за видеонаблюдение, плюс някои инвестиции в сървър и компютри, ще работи за повишаване сигурността на жителите в Севлиево, отговори д-р Иванов. А четвъртият заместник-кмет ще отговаря за този център, на него ще бъде вменена отговорността и за Общинския инспекторат. И служителите в Общината ще имат по-високи заплати, парите са заложени на база увеличението на минималната зплата за страната, отговори кметът.

Силвия Стойнова поиска 30% от парите от продажба на общинска собственост в кметствата, да останат за съответното село, където е продадената собственост. Това предложение бе подложено на гласуване, при това два пъти, тъй като след първото гласуване излезе, че предложението се приема. Тогава Вера Цачева поиска прегласуване, с аргумента, че първият път се е объркала. Така повторното гласуване отхвърли възможността селата да получават процент от парите, които влизат в общинската хазна от продажба на собственост. А след второто гласуване кметът, извън микрофона,  репликира поведението на опозицията: „Те са против продажба на общинска собственост, но искат парите от продажба да остават за селата“.

Повече пари за читалищата и намаляване на някои разходи за сметка на охраната на общинските училища поиска Йордан Стойков, но предложението му не бе прието.

От ДПС заявиха, че подкрепят бюджета и изразиха задоволство, че са предвидени средства за увеличение на заплатите на кметовете в селата.     

Д-р Сюзан Садъкова от Реформаторския блок приветства завишението на парите за фонда, от който се подпомагат двойки с репродуктивни проблеми и сподели, че през 2016-та в общината има родени две бебета по метода инвитро, а родителите им са получили парична помощ от този фонд.

МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
За мътната вода в мътни времена
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
АЕЖ поиска санкции за Александър Йорданов заради обиди срещу журналист
Общество