Търсене
В Седмицата на четенето

Час по четене в книжарницата - онлайн видеовръзка с Юлия Спиридонова за най-новата й книга "Ножицата"

Емилия Димитрова
Час по четене в книжарницата - онлайн видеовръзка с Юлия Спиридонова за най-новата й книга

Час по четене в книжарница "М-Прес", снимка: Севлиево онлайн

Къде освен в училище, може да се прекара час по четене. В книжарницата, естествено. Или в библиотеката.

За днешния си час по четене ученици от 4 клас на Средно училище "Васил Левски" с класен ръководител Десислава Ганева избраха книжарница "М-Прес", където ги очакваше изненада. Домакините се бяха постарали да срещнат децата с авторът на детски книги Юлия Спиридонова по повод издаването на последната й книжа "Ножицата". И тъй като Юлия Спиридонова живее във Великобритания, срещата беше онлайн, но това по никакъв начин не отне от емоцията, с която бе наситен този учебен час. 

Защо Юлия Спиридонова?

Отговорът дава собственикът на книжарница "М-Прес" Мирослав Марков. Защото родът й идва от Севлиево, заради което една глава от книгата й е посветена на произхода на Севлиево. 

Изображение - 11955Севлиево присъства в "Ножицата" и в сърцето на авторката, снимка: Севлиево онлайн  

Всъщност самата Юлия говори с много топлота за Севлиево и децата бяха впечатлени от чувствата й към техния град. Непринудено и емоционално тя разказа за детските си спомени от Севлиево и как когато била в гимназията, като видела автобус, на който има табела Севлиево, започвала да вика "Севлиево, Севлиево". 

За семейната памет

Когато се разхождам в България, аз се интересувам от всичко, което виждам. Кой е построил тази къща, тази църква. А този паметник в центъра на някое село кой го е вдигнал, какво иска да помним. Иска ми се хората да се отнасят с любопитство към историята ни, защото учебниците по история ни дават някаква информация, но истинските неща, вълнуващите неща, не са в учебника, а в разказите и спомените, каза на децата Юлия Спиридонова. 

За ножицата и "Ножицата"

Много, много отдавна, преди почти три столетия, войникът Хубан донесъл в дома си стоманена ножица. През годините тя се предавала от поколение на поколение, а ръцете, които я докосвали, били на учители и търговци, духовници и революционери, войници и художници.

Изображение - 11957Във видеовръзка Юлия Спиридонова разговаря с ученици от Севлиево, снимка: Севлиево онлайн  

Ножицата преживявала много чудни, смешни, страшни и дори мистични приключения и взела участие в преломни за България събития. С времето от обикновен инструмент тя се превърнала в нещо повече. Станала вълшебен ключ към родовата памет. Така един ден, когато ножицата се оказала далеч от България, силата ѝ се събудила и дошло време да се разкаже нейната история.

Великолепните илюстрации на художника Дамян Дамянов допълват вълнуващото пътешествие в дебрите на българското минало, на което Юлия Спиридонова повежда своите читатели. 

Юлия Спиридонова е родена в семейството на художниците Лилия Петрова и Симеон Спиридонов. Според Уикипедия тя е най-търсен и четен писател в 18 от 27 регионални библиотеки по проучване на сайта „Аз чета“. 

Юлия Спиридонова е първият български писател, номиниран за най-голямата световна награда за детска литература „Възпоменателна награда Астрид Линдгрен“. Номинирана е седем поредни години – за 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 и 2023 година.

Изображение - 11956"Ножицата" е луксозно издание, с твърди корици  

"Ножицата" може да бъде закупена в книжарница "М-Прес". 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!