Търсене

Част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха вече е в България

В края на декември се очаква и първата въздушна линейка
Част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха вече е в България

Първата част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха, вече е в България. Доставката е извършена по договора с италианската фирма „Леонардо“ АД.

Оборудването е разположено в хангара на Специализиран отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна Дирекция „Гранична полиция“. В процес на подписване е договор за отговорно пазене между Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи, чрез който да бъдат определени правата и задълженията за отговорно съхранение и опазване на приетото наземно оборудване, до преместването му в хангар, собственост на здравното министерство, съобщават от ведомството. В него ще бъде ситуирана и първата от шестте въздушни линейки.

От общо 200 бр. артикули, доставени към момента са 91, включително два комплекта специализирано оборудване, инструменти и тестово оборудване, необходими за извършване на планирани технически инспекции и непланирано техническо обслужване; подвижна наземна хидравлична установка, както и всички необходими документи за общото наземно оборудване.

В края на декември се очаква и първата въздушна линейка, като паралелно с поетапното доставяне на хеликоптерите ще се изгражда и съответната съпътстваща инфраструктура, е заявил министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

До края на годината „България Хели Мед Сървиз” ЕАД ще има лиценз за авиационен оператор, е заявил министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Този месец първите шест пилоти и трима инженери заминават за Италия, където ще бъдат обучавани на същия тип хеликоптери.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.