Търсене

Частните уроци на „частните“ учители - езиковите центрове искат контрол върху уроците, преподавани в нечий хол

189 абитуриенти са днес на матура по български език

Допълващо или заместващо образование са частните уроци? И можем ли да слагаме цялото неформално образование под един знаменател и да подлагаме на съмнение ефективността му?

Според Асоциацията на езиковите центрове в България трябва да има ясно разграничение между частните уроци на отделни учители, които обикновено се провеждат в домашна среда, и допълващото и подпомагащо образование, предлагано от частния сектор в образователната сфера.

В позиция, разпространена чрез сайта на организацията, се поставя въпроса за парите, които се дават "на ръка" за преподаване в нечий хол, за качеството на този вид преподаване и контрола, по-скоро липсата на контрол върху него. 

Практиката показва, пише в позицията, че в преобладаващите случаи това са уроци, обикновено организирани пряко от учители и имат за цел подготовка за изпит, например за ДЗИ или асистенция в писането на задания за домашната работа, зададени от същите тези учители, или техни колеги в училище. За съжаление не са рядкост и практиките, в които частните учители дават предварително предстоящите в училище тестове на учениците, с което не само подвеждат родителите за качеството на свършената от тях работа, но и уронват авторитета на целия бранш.  Не на последно място уроците, провеждани в уюта на нечий хол почти винаги се заплащат „на ръка“, без клиентите да получат срещу парите си какъвто и да е документ, да не говорим за някаква гаранция за качеството на предлаганата услуга. Това са, накратко казано, частните уроци от „частни“ учители.

Оттук произтичат и някои задължителни въпроси:

Как обявяват частните учители доходите си от частни уроци? Какви данъци плащат?

Къде се провеждат тези частни уроци? Някой контролира ли средата, в която се осъществяват те – от хигиенни, етични и други съображения. Материалната база подходяща ли е за обучителни цели?

Къде в правното пространство е дефинирано, какво означава частен урок, с едно дете ли се осъществява? А може ли да се проведе с пет деца? В последния случай това не се ли превръща в нелегално частно училище?

Какви права има клиентът? Къде пише, какво точно ще получи и какво му е гарантирано?

Някой в държавата знае ли какви парични потоци генерира този пазар? Министерството на финансите какво мисли по този въпрос?

Още „по-мътно“ става, ако разгледаме хипотезата за легални частни уроци, провеждани от частни учители. Държавата, въпреки кръстоносния поход за държавно образование, което да няма нужда от частни уроци, изглежда има доста майчинско отношение именно към тази форма на обучение и ги освобождава от ДДС, посочват авторите на позицията, като цитират Закона за ДДС, където пише следното:

Чл. 41. Освободена доставка е:

…….

  1. предоставянето на частни уроци, заместващи училищното или университетското образование по т. 1;

И тук от Асоциацията на езиковите центрове задават още въпроси:

Има ли частни уроци, които заместват училищното образование (в европейската директива, на която е базирана тази точка, пише „ съответстващи“, а не заместващи)? Ако да (защото така пише в ЗДДС), може ли да си плащам частни уроци, детето ми да не ходи на училище и да получи диплома?

Ако не може да получи диплома с частни уроци, значи те не заместват училищното образование. Тогава, значи, те не попадат в клаузата за освобождаване от ДДС и съответно частните учители дължат ДДС.

"В заключение, ние смятаме, че формалното и неформалното образование могат да съществуват паралелно и да са от полза за обществото, както е по целия свят. Проблемите в България са производни, от една страна на настоящата система на образование, която предполага основно преподаване на знания и факти, а не на възпитаване на умения и практически компетентности, свързани с живота, и от друга – на целите на Националното външно оценяване, които се изместиха от оценка на общите знания на децата по всички предмети към своего рода негласни изпити за кандидатстване в елитни гимназии", се казва в текста.

И още: "На този етап на перманентна реформа в образованието, едно от нещата, които според нас може да се направят, за да се коригират в някаква степен изкривяванията в системата, довели до феномена „частни уроци, е следното: държавата е длъжна да извършва постоянни проверки на законността на частните уроци на „частните“ учители, така както регулярно проверява частните дружества, които предлагат образователни услуги. Това би изсветлило сектора на тези услуги и би било от полза за учениците и техните родители, които със сигурност искат да получат качествено обучение срещу парите си. Тази мярка би предпазила родителите от казуса на конфликт на интереси, при който в по-малките населени места едни и същи ученици се обучават некачествено в училище и качествено в хола „на частно“ от един и същ преподавател.

А родителите от своя страна, следващият път, когато получат оферта от частно лице за 50 или повече лева на час за подготовка за матура, трябва да си зададат въпроса – честно ли е да дават тези пари „на ръка“?  Пари, които самите те са изкарали с честен труд, и на които са платили данъци, осигуровки и всичко друго по закон?"

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!