Търсене

Четвърти ден в Трявна опитват да възстановят града и домовете си

Четвърти ден в Трявна опитват да възстановят града и домовете си

Непрекъснато има нови сигнали за наводнени домове, снимка: Община Трявна

Четвърти ден продължава възстановяването на щетите, които нанесе голямото наводнение в Трявна в края на миналата седмица. Екипи на Община Трявна и доброволното формирование работят на терен, като се разчистват основно кални наноси от пътните трасета и затлачени дерета по поречието на р. Тревненска. Междувременно продължава изпомпването на водата от пострадалите къщи на ул. “Украйна” в града, която е една от най-засегнатите, след голямото количество придошла вода от реката.

До бедствената ситуация се стигна, след като 12 юни т.г. за по-малко от два часа се изляха близо 90 л/кв. Водата влезе в домовете на хората и наводни над 60 жилищни имота. Щетите са за стотици хиляди лева. Освен домове и дворове на граждани, сериозни поражения са нанесени на общинската и градска инфраструктура. Плочките по цели тротоари липсват, кални наноси са навсякъде.

Ден по-късно кметът обяви бедствено положение на част от територията на Община Трявна и потърси помощ от държавата в лицето на министър-председателя на България, който посети на място най-засегнатите участъци. Местната власт разкри и дарителска банкова сметка в помощ на пострадалите хора, а държавата отпусна по 375 лв. на най-засегнатите семейства. Парите обаче, според кмета на Трявна Силвия Кръстева, няма да стигнат доникъде. “На територията на Община Трявна има 106 населени места, непрестанно през 15-20 минути ми звънят за допълнителни свлачища, за почистване на водостоци по всички населени места, които трябва да се направят, възстановяване и изграждане на подпорни стени, почистване на цялостното речно корито и на всички притоци към нея. Ще разчитам на помощ, за да помогнем на всички пострадали хора", е заявила кметът на Трявна, цитирана от общинския сайт. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!