Търсене

Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

Димитър Пецов, "За истината"
Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

лед разследване на „За истината“ и последвал репортаж на Би Ти Ви, разкриващ нарушенията и при провеждане на търгове за отдаване на земи от Държавен поземлен фонд,  директорът на  Областна дирекция земеделие в Силистра Гинка Катева, която уж беше назначена временно, набързо е уволнила трима дългогодишни служители.

Това са главният експерт Светлана Симеонова и старши експерите Силвия Гинова и Иван Ангелов. Силвия Гинова е започнала работа като експерт в ОДЗ – Силистра още през 2003 г., а другите двама през 2011 г. Потърсени от “За истината”, служителите потвърдиха, че вече не са на работа.

Заповедите за уволненията им са връчени на втория ден след излъчения на 19 февруари репортаж на Марин Николов в предаването “120 минути”.

Какво е нарушението на уволнените?

И  тримата са участвали активно в проверките, инициирани от предишния директор на Областна дирекция земеделие Радко Славов и с това са допринесли за разкриване на порочните схеми при организиране на търговете през 2021 г., за които става дума в разследването на „За истината“ и последвалрия репортаж на Би Ти Ви.

Става дума за 241 имота в землищата на селата Светослав, Полковник Чолаково и Поп Кралево, необявени при провеждането на тръжната процедура за отдаването им под аренда. По-голямата част от земеделските терени – 190 имота (над 2 хил. декара), са спечелени от Тодор Тодоров – областен координатор на ГЕРБ. Той ще ги обработва за период от още 10 години и ще печели чрез тях евро субсидии.

При тръжната процедура от 2021 г. директор на Областната дирекция земеделие в Силистра е именно Гинка Катева. Тя е член на местната организация на ГЕРБ, ръководената именно от Тодор Тодоров. И според проверката на инспектората към земеделското министерство отговорността е нейна, защото като директор не е обявила имотите за отдаване. Така тези имоти са останали скрити, а желаещите да участват в търга не са узнали за тях.

Липсва и протоколъйт от проведените търгове – някой го е унищожил. Така не можело да се установи дали процедурата е била проведена законосъобразно. Не е извършена и проверка дали участващите в търговете вече обработват земи от държавния фонд в размер на повече от 10  хил. дка. – граница, поставена от закона. 

За Тодор Тодоров обаче проверката установява, че към момента на придобиване на нови терени той вече е обработвал заедно с майка си Славка Иванова повече от 12 хил.декара, което е в нарушение на закона. В репортажа на Би Ти Ви обаче, той заяви, че  с майка си са отделни стопанства и че огрничението било недомислица в закона. Което съответно трябва да се разбира като право той да бъде нарушаван.

Не така обаче смятат проверяващите тогава от инпектората към менестерството на земеделието. Според тях той не е трябвало въобще да бъде допускан до участие в търга.

Но паралелно с разкритията на Радко Славов започва и

операция за спасяването на “редник Катева”

След жалбите на Славов за нарушенията на търга през 2021г., по които са организирани проверки, хора около Гинка Катева и заинтересовани от запазването на статуквото, подават сигнали за нарушения при провеждане на тръжната процедура през 2022 г. Те са били организирани от Радко Славов. Така паралелно започва втора проверка и излиза втори – “отмъстителен” доклад.

Продължението на разследването може да прочетете оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.