Търсене
Когато познаваш всяка пайета от всеки сценичен костюм, светлината им един ден те отвежда при звездите

Читалище "Развитие-1870" е в траур, сбогува се с Николина Христова

Емилия Димитрова
Читалище

Николина Христова, снимка: НЧ "Развитие-1870"

За онези, които я познават, тя е Никито. За останалите Николина Христова. Тя е гардеробиерка на читалище "Развитие-1870". Зад думата "гардеробиерка" стои обаче много повече. 

Никито е човекът, който знаеше къде е всяко копче на всеки сценичен костюм (в Читалището те са стотици). Знаеше къде има компрометиран шеф, разпран подгъв, увиснал ръб, разпрана шевица, липсваща пайета...поправяше повредите на шевната си машина или на ръка, според нуждата и това, което дрехата позволява. Правеше го тихо, отговорно, в малката си стаичка в Читалището, където беше нейната Светая Светих.

Преди години, когато трябваше да се пенсионира, се оказа, че това няма как да стане. Просто никой не можеше да поддържа читалищния реквизит така, както тя го прави от години. 

Никито беше обичана от всички - танцьори, актьори, музиканти... Тя не парадираше с обичта, която получава. Сигурна съм, че дълбоко в себе си я е приемала и й се е радвала, но никога не го показа. Избираше да прави това, което се очаква от нея безмълвно и много старателно. 

Днес Читалището разпространи вестта, че Никито вече пътува към звездите. Там, където са отблясъците от пайетите, които една по една, с огромно търпение, пришиваше на мястото, на което са били откъснати по време на танца или играта. 

От днес Никито е в тишината - същата като онази, която витаеше в нейното ателие в Читалището, в което обгрижваше костюмите на танцьори, актьори и музиканти. 

Гледам какво са написали хората под новината за смъртта й. Ники, живяла си достойно, а хората те изпращат с много обич. Дано това стигне за лек път към звездите и покой за прекрасната ти душа! 

Поклонението ще бъде на 27 август (събота) от 10.30 ч. в Народно Читалище "Развитие-1870". 

"Севлиево онлайн" изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Николинка!   

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.