Търсене

Читалището - светиня на век и половина, скътала завети на поколения

Читалището - светиня на век и половина, скътала завети на поколения

Паметна плоча на първите председатели на НЧ "Развитие-1870" откриха днес Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища, и Емилиян Маринов - председател на НЧ "Развитие-1870"

от Емилия Димитрова

Годината е 1870 г. В Севлиево се създава читалище по личната заръка на Апостола Васил Левски. Негов първи идеолог и председател е и първият лекар в Севлиево д-р Стойчо Христов, съратник на Левски от времето на следването си в Букурещ. Д-р Христов ръководи Читалището до 1873 г., след което на негово място идва учителят Гошо Драгошинов. До 1875 г., когато председател на Читалището става Стефан Пешев - създателят на Севлиевския революционен комитет, обесен от турските власти на севлиевския площад на 25 юни 1876 г. 

Изображение - 9278

От дясно наляво: Нели Тотева - секретар на Читалището, Емилиян Маринов - председател на Читалището, Красимира Йорданова - зам.-кмет на Севлиево, Здравка Лалева - председател на ОбС Севлиево, Васко Василев - директор на Градската галерия, Найден Петров - директор на Исторически музей Севлиево, Ивета Миленова - уредник в Музея и Борислав Йорданов - бивш председател на Читалището

Всички тези данни могат да се намерят навсякъде. Това, което не може да бъде описано обаче са годините след това, през които хиляди пишеха историята на Народно читалище "Развитие-1870". Допреди година, когато се навършиха 150 години от съществуването на Читалището, но вирусът, сковал всичко и всички, попречи на честванията тогава. До днес, в Деня, когато Православната църква отбелязва Деня на Светите братя Кирил и Методий, за да събере Читалището на едно място приятели, и онези, които създават съвременната му история.  

Изображение - 9279

Десетки присъстваха на тържествена церемония по отличаването на заслужили читалищни дейци

Да се отброят успехите, които превръщат севлиевското Читалище в светиня на изкуството, е непосилна задача.

Изображение - 9280

История в снимки

Само който не е дишал праха на читалищната сцена и не е замръквал в репетиционните, не знае колко скъпо е това място за поколения севлиевци.

Изображение - 9281

Изпълнителният директор на "Идеал Стандарт-Видима" Ярослав Дончев получи плакет от името на двата завода на компанията за особени заслуги в подкрепа и помощ за развитие на читалищното дело в Севлиево

Читалище "Развитие-1870" е може би първото в България, в което мисията на Апостола е срещнала сериозно одобрение, каза председателят на Съюза на народните читалище в България Николай Дойнов по време на днешното честване. "За това читалище севлиевци се вдигат като един", каза още Дойнов и припомни усилията и ентусиазма, обединили будните граждани, когато киното в Читалището беше затворило заради технически проблеми. 

Изображение - 9282

Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища в България, уважи юбилея на НЧ "Развитие-1870"

Няма нищо по-вълнуващо от това да видиш на едно място севлиевци, посветили живота си на изкуството в различните му форми. Нищо по-обещаващо от това да доловиш вълнението на предишните читалищни председатели и да долавяш по устните как самодейци и ръководители на състави си казват: "Честит празник".

Изображение - 9283

"Дълбок поклон пред страстта, с която поддържате пламъка, за да може Читалището да бъде онази институция, превърнала се в символ на съзиданието и творческото начало", каза в своето приветствие бившия председател на Читалището Данаил Лалев

Всъщност днешният ден не е празник само на Чаталище "Развитие-1870". Празникът е на Севлиево и неговите граждани. Защото едва ли има севлиевец, който да не е стъпвал в Читалището, а кой се наема да изброи всички, които днес славят града ни по големите сцени у нас и по света, проходили в изкуството точно в севлиевското читалище. 

Изображение - 9284

Галя Христова, чийто живот премина в Читалището като негов секретар, заслужено получи плакет за особени заслуги

Честити 150 г. Народно Читалище "Развитие-1870"! На всички, създавали частица по частица историята, благодарности и поклон! На онези, които в момента пишат историята - сили и вдъхновение! На другите, които ще дойдат след тях - да продължат и надградят започнатото през 1870 лето от Апостола и д-р Стойчо Христов! 

    

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!