Търсене
Европейският парламент: Корупцията във ФИФА е "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена"

Хиляди работници мигранти са станали жертва на тежките условия на труд по подготовката на Катар за Световното първенство по футбол

Евродепутатите: Катар е спечелила процедурата по кандидатстване за Световната купа по футбол на фона на достоверни твърдения за подкупи и корупция
Хиляди работници мигранти са станали жертва на тежките условия на труд по подготовката на Катар за Световното първенство по футбол

ЕП изразява съжаление за смъртта на хиляди работници в навечерието на Световното първенство по футбол 2022 г. в Катар © MSM / Adobe Stock

  • Членовете на ЕП определят корупцията във ФИФА като "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена;
  • Парламентът призовава Катар и ФИФА да обезщетят всички жертви на подготовката на Световното първенство;
  • ФИФА сериозно е увредила имиджа и почтеността на световния футбол;

Днес Европейският парламент (ЕП) прие резолюция относно състоянието на правата на човека в Катар. С нея се подчертава, че държавата от Персийския залив е спечелила процедурата по кандидатстване за Световната купа на ФИФА на фона на достоверни твърдения за подкупи и корупция. С приетия текст се изразява още съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти, предимно в строителния сектор, както и за всички ранени, които са помогнали на страната да се подготви за турнира.

Описвайки корупцията във ФИФА като "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена", членовете на ЕП изразяват съжаление, че процесът на присъждането на домакинство на Световното първенство по футбол на Катар през 2010 г. не е бил прозрачен и е липсвала отговорна оценка на риска, и подчертават че ФИФА сериозно е увредила имиджа и почтеността на световния футбол.

Парламентът призовава държавите членки на ЕС, и по-специално тези с големи футболни лиги, като Германия, Франция, Италия и Испания, да окажат натиск върху УЕФА и ФИФА, с оглед реформирането из основи на ФИФА. Това би включвало въвеждането на демократични и прозрачни процедури за присъждане на домакинство на световни първенства по футбол и стриктното прилагане на критериите за правата на човека и устойчивостта за държавите домакини.

За да бъдат защитени спортистите и привържениците на футбола, както и да се сложи край на използването на спорта за подобряване на нечий имидж, домакинството на международни спортни събития не бива да се присъжда на държави, в които се нарушават основните права и правата на човека, и в които е налице преобладаващо систематично насилие, основано на пола, пише в приетата резолюция.

Всички жертви на подготовката за Световната купа трябва да бъдат обезщетени

Според изчисления повече от 2 млн. чуждестранни граждани съставляват около 94% от работната сила в Катар. На този фон резолюцията приветства факта, че правителството на Катар е възстановило 320 млн. щатски долара на жертвите на злоупотреби със заплати чрез така наречения "Фонд за подпомагане и осигуряване на работниците". Много работници в Катар обаче и техните семейства са останали извън обхвата на фонда. Затова от Европейския парламент призовават фондът да бъде разширен, за да обхване всички засегнати от началото на строителните работи, свързани със Световното първенство по футбол, така че да бъдат включени всички смъртни случаи и нарушенията на човешките права на работниците.

Необходими са цялостни разследвания

Парламентът признава важния принос на работниците мигранти за икономиката на Катар и за Световното първенство по футбол през 2022 г. и настоява органите на Катар да проведат пълно разследване на смъртните случаи на работници мигранти в страната и да изплатят обезщетения на семействата в случаите, в които работници са починали в резултат от условията на труд. Парламентът също така подкрепя усилията на Катар за подобряване на условията на труд и правата на гражданите, но призовава за пълното прилагане на приетите реформи.

Членовете на ЕП изразяват съжаление във връзка с насилието, упражнявано от властите на страната върху общността на ЛГБТК+ лицата. Това включва използването на националните закони, които позволяват временно задържане на ЛГБТК+ лица без повдигане на обвинение или съдебен процес за срок до шест месеца. Резолюцията също така призовава Катар да засили мерките за гарантиране на равенство между половете, включително да премахне остатъците от настойничеството над жените и същевременно увеличи усилията за нарастване на представителството на жените на официалния пазар на труда.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.