Д-р Иванов: Докато съм кмет, няма да се приватизира „Севлиевогаз“

Да изхвърлим тази дъвка, защото вече не е сладка – така кметът на Севлиево д-р Иван Иванов отговори на Светлана Георгиева, която днес, по време на редовното заседание на Общинския съвет, призова д-р Иванов да каже какви са намеренията на Общината за акциите в газовото дружество. С това градоначалникът даде да се разбере, че темата слиза от дневния ред на обществото в Севлиево. И се ангажира: „Докато аз съм кмет, не мисля, че ще има предложение за приватизация на общинските акции в „Севлиевогаз 2000“. И още: „В този състав на общинския съвет не би могло да се стигне до решение за продажба“.

След тези му думи въпросът с искането на Инициативен комитет за провеждане на местен референдум, който да отговори на въпроса „Да се извърши ли приватизация на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД? бе подложен на гласуване, което отхвърли искането за референдум с 18 гласа.

Очакванията за сериозна полемика по темата не се състояха. Диян Златев, който в качеството си на председател на водещата комисия, излъчена от Здравка Лалева да изготви мотивирано становище в подкрепа или срещу референдума, потвърди мотивите си, изложени пред съветниците писмено. Изцяло против тези мотиви бе Николина Николова, която освен съветник, е и член на Инициативния комитет, поискал допитването. Николова се противопостави на основния мотив на Златев, че въпросът за продажбата на акциите в газовото дружество не е от местно значение. Според нея значението е пряко и косвено – пряко е върху потребителите на природен газ и косвено върху приходната част на бюджета, тъй като като собственик на дял в дружеството Общината получава дивидент. Николова дори предложи референдумът да се финансира със заплатите на съветниците за половин година напред, но това й предложение не бе дискутирано, а единственото изказване по него на Йордан Стойков, който каза, че е готов да се откаже от заплатата си на съветник за 6 месеца.

Петко Тотев попита какво правим, ако хората кажат на референдум акциите да се продават, Петинка Михайлова подчерта, че допитването е висша форма на демокрация и трябва да с състои, а Ердоан Узунов призова всеки от колегите си да гласува според личните си убеждения и клетвата да служат на интересите на хората от общината. Никой не коментира изпратеното от районния прокурор в края на миналата седмица становище, според което правото на хората да решават въпросите от местно значение е смисълът на местното самоуправление.

С това е ясно, че местен референдум няма да има. Той обаче не е и нужен, ако Общината действително не възнамерява да продава дела си в „Севлиевогаз“. А дали това, че сделка няма да има е плод на общественото недоволство, може само да се предполага. Защото темата се нищи от декември миналата година и едва сега стана ясно, че продажба на газовото дружество не е сред намеренията на властта.

Пълен видеозапис от днешния дебат в пленарна зала можете да гледате тук. 

написано от Емилия Димитрова 

видеооператор: Минчо Тодоров

Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество