Д-р Пешков: Записванията за ваксинация започнаха, вече изготвяме списъци
Д-р Огнян Пешков

от Татяна Мизинова

Готови ли са личните лекари за предстоящата масова ваксинация срещу Covid-19? Какви са предизвикателствата пред лекари и пациенти преди масовата ваксинация у нас? За кого са препоръчителни и на кого трябва внимателно да се посдтавят ваксините? На тези и други въпроси отговаря д-р Огнян Пешков, общопрактикуващ лекар, управител на групова практика за първична медицинска помощ "Актамед".

Въпреки вашия опит в изпълнение на имунизационни програми, готови ли са личните лекари за масовата ваксинация срещу Covid-19?

Различното за нас е, че първите ваксини, които се одобриха от Европейската агенция по лекарствата - на Pfizer BioNTech и Moderna, са РНК-ваксини. Това са ново поколение ваксини, с нова технология, която е по-съвършена и се очакват по-добри резултати. Истината е, че нямаме опит. Учим се в движение. Ще вметна, че резултатите досега са много добри, поне от случващото се в България. При над 30 000 ваксинирани страничните ефекти, които са обичайните за всяка една ваксинация, са сведени до минимум. Лека болка в мястото на убождането, лека температура в рамките на 24 до 48 часа.

Вие си поставихте първата доза от ваксината. Как се чувствате?

Имах лека болка в мястото на убождането, която в рамките на денонощие изчезна. Това е нормално. Все пак е мускулна инжекция.

С темпото на доставка на ваксините в България - кога предполагате, че ще започне ваксинирането на пациенти от четвърта и пета фаза?

Въпросът е по-скоро към Националния ваксинационен щаб. Това, което до момента имаме като информация от РЗИ и от медиите е, че очакванията са в края на февруари или началото на март да започне ваксинацията. Имаме готовност, записванията в нашата Групова практика започнаха и вече изготвяме списъци. Някои пациенти сами ни търсят и проявяват интерес, а тези, които посещават лекарските кабинети са уведомявани на място.

Кого ще обхванат тези фази - хората над 65 г, хронично болни или и друга възрастова група?

Към момента няма указания за ораничаване на възрастта.

Което означава, че всеки, който желае ваксина против Covid-19, може да се запише?

Да. Желанието на Националния ваксинационен щаб е до есента поне 70% от населението да е с ваксини или преболедувало.

Ще има ли критерии кои пациенти да се ваксинират с приоритет?

Не бих казал, че ще има такива. По-скоро бих препоръчал ваксините за пациенти, които са с хронични заболявани, с наднормено тегло. Като им се обяснят всичките ползи и рискове.

Има ли срок за записване или информацията постоянно ще се актуализира?

Срокове не са поставяни, както не се знае и кога точно ще пристигнат ваксините. Предполагам, докато има желаещи. Засега няма яснота и какви количества ще получим и от кои ваксини. Към момента има одобрени две ваксини, предстои да бъде одобрена и тази на AstraZeneca, която е така наречената векторна ваксина, от позната ни по-старата технология, прилагана досега. При нея също не очакваме някакви странични ефекти или рискове. Проучванията при ваксината на AstraZeneca са за по-ниска ефективност, докато за двете РНК-ваксини ефективността е до 94-96%.

Ваксините подходящи ли са за хора с хронични заболявания и за пациенти с автоимунни заболявания?

Ако автоимунното заболяване е под контрол, може да се извърши ваксина. Ако е обострено, не се препоръчва. Същото се отнася и за онкоболните - ако в момента не са на активна химио- или лъчетерапия, няма проблем да се ваксинират.

А пациентите с алергични заболявания?

Досега има наблюдения, че алергиите не са към самата ваксина, а към допълнителните й компоненти. На такива пациенти седмица преди ваксинацията може да се предпишат противоалергични медикаменти. Важно е да се знае от всички, че преди ваксинацията личният лекар ще извърши преглед, а след поставянето на дозата пациентът ще бъде под 15-20-минутно наблюдение.

Пациенти, преболедували Covid-19 трябва ли да се ваксинират, както и такива, които вече имат антитела?

Преболедувалите не е необходимо да се ваксинират. Поне 4-5 месеца след вируса може да си направят тест за антитела и тогава, заедно с личния лекар да се преценява дали е необходима ваксина. Относно тези, които вече имат изградени антитела, също трябва да се изчака. Това е най-добрият начин - естествена ваксинация.

Колко време ваксината защитава от вируса?

И за това не можем да говорим с ясни и категорични срокове. Виждате, че се появяват нови щамове, мутации. На този етап ваксината действа независимо от мутациите. За догодина не се знае.

Ако между двете дози пациентът се разболее?

Втората доза автоматично отпада.

Пациенти, които миналата есен са си поставили обикновена антигрипна ваксина, може ли отново да се ваксинират?

Да, няма проблем.

Броят желаещи да се ваксинират ще отговаря ли на броя доставени дози?

Все още не знаем. Надявам се.

Къде ще съхранявате ваксините?

Всичко е въпрос на организация. С ваксинирането на медицинските работници нямаше проблеми, очаквам и че в следващите етапи ще е така. Със съдействието на РЗИ логистиката ще е под контрол.

Многодозови флакони ли ще се използват?

От един флакон излизат шест дози, за шестима пациенти. След като бъде размразен имаме два часа, в които дозите трябва да бъдат поставени. Затова се правят списъците, за да знаем точният брой желаещи, да се организираме и да не се хабят дози.

Ваксинирането има и бюрократична част, съпътствано е и с попълване на документи. Има ли опасност от струпване на много хора на едно място?

При добра организация не би трябвало. Подписването на декларацията за информирано съгласие, предполагам, че повечето предварително ще са запознати какво съдържа тя, отнема около пет минути. Още толкова е поставянето на ваксината и следват 15 минути лекарско наблюдение. Около половин час ще е достатъчен на пациент. В нашата медицинска практика има добра организация, разполагаме с манипулационна и има възможност едновременно да се ваксинират по няколко човека, а не един по един. За колегите, които работят самостоятелно вероятно ще е по-трудно.

Тъй като голяма част от населението по селата е в нашата пациентска листа, при засилен интерес ще организириме мобилен екип, който да ваксинира на място в населените места на община Севлиево.


 

В Севлиево ще преглежда д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец"
Здраве
Д-р Николай Цанов - кардиолог, започва прегледи в "Медицински център-1"
Здраве
Кампания за даряване на кръвна плазма в „Идеал Стандарт – Видима“
Здраве
Пет са временните имунизационни пунктове в Севлиево
Здраве
Д-р Диков - онкология, мамология и рентгенография, преглежда на 26 февруари
Здраве
В "Медицински център-1" започва масовата имунизация срещу Covid-19
Здраве
Как ще гласуваме в условията на пандемия?
Здраве
Мобилен екип за ваксиниране по домовете
Здраве
Ваксината на Pfizer/BioNTech ще бъде предложена на ангажираните с изборите
Здраве
От утре отваря "зеления коридор" в Медицински център-1
Здраве
Свободно работно място за лекар обяви МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Габрово
Здраве
Записват за прегледи при д-р Бонка Попова за 25 февруари
Здраве
Консултация с водещи дерматолог, неврохирург и ревматолог в МБАЛ „Св.Ив.Рилски“
Здраве
На какво имаме право при зъболекар, който работи с НЗОК
Здраве
Ваксини в Севлиево ще се поставят и в неделя
Здраве
Ваксинират целодневно в събота и неделя, следобед през останалите дни
Здраве