Д-р Валери Йовчев изкара курс по най-високо ниво на имплантология

Преди няколко дни д-р Валери Йовчев се завърна от Будапеща, където изкара курс по най-високото ниво имплантология – вертикална костна и мекотъканна аугментация при световния лидер в имплантологията професор Ищван Урбан.

Курсът е изключително елитен и се чака с години, за да се участва в обучението. Д-р Йовчев се записал за него преди година, но негов колега не успял да се включи и севлиевският стоматолог заел неговото място, което самият той счита за добра случайност, тъй като в момента първите свободни места за обучението са за средата на 2021 година.

В Будапеща д-р Валери Йовчев се обучавал заедно с колеги от цял свят (САЩ, Мексико, Португалия, Германия, Франция, Мароко, Полша, Япония, Корея, Шотландия, Англия, Австралия и др.) в техниките, които професор Ищван Урбан разработва последните 20 години. Това са оперативни техники и протоколи, даващи възможност за поставяне на импланти при изключително неблагоприятни условия, които до скоро се смятаха за невъзможни.                                           Какво представляват зъбните импланти?                                Имплантите са съвременното решение на проблема, когато пациентът е принуден да загуби зъб или зъби. Имплантът е заместител на корен, върху който се поставя пънче и корона.

Това дава възможност да се избегне изработването на мост при който се изпиляват съседните на обеззъбения учатък зъби. След като се изпилят съседните зъби се натоварват да носят мостовата конструкция, която възстановява коронките на изпилените и липсващите зъби, съответно поема и дъвкателното налягане по време на дъвчене. Това от една страна довежда до поразяването на много често здрави зъби и до тяхното претоварване, тъй като те поемат и функцията на липсващите зъби.

Имплантите са решение и когато липсват съседни зъби, които са нужни за направата на мост и така дават възможност на пациента за несменяема конструкция, вместо принудителното носене на протези, които много често сриват пациента и психически, обяснява д-р Йовчев.

Задължителните изисквания и техниките

Имплантите имат много преимущества, но за да бъдат поставени качествено е нужно пациентът да има вертикален и хоризонтален обем от кост и меки тъкани в които да бъдат имплантирани.

Често при пациенти, стояли дълго време без зъби, нужният обем от тъкани за имплантиране е загубен поради хронична атрофия, възпалителни процеси, травми, тумори и др. Поради тази причина в имплантологията са разработени различни техники с които да се създава нужният обем от тъкани за имплантиране. Такива са повдигане нивото на максиларните синуси – синус-лифт, хоризонталното разтваряне на костта – сплит-ридж, блок-графт, транспозиции на нерви и използването на резорбируеми и нерезорбируеми мембрани за вертикална и хоризонтална аугментация.

Когато ситуациите са изключително тежки

Техниките на професор Ищван Урбан са насочени към ситуации, където много често кост почти липсва. В тях се работи с резорбируеми мембрани, нерезербируеми мембрани с титаниев скелет, автогенна кост, костозаместители. Те дават възможност за вертикално изграждане на кост повече от 5 мм, нещо което до скоро бе невъзможно. Негова е и световно известната ‘соуседж’ техника позволяваща минимално инвазивно хоризонтално увеличаване на костния обем с резорбируема мембрана.

"Освен знанията и уменията, които придобих на този курс, бях изключително щастлив да се запозная с имплантолози от различни краища на света. С които споделяхме опит, знания и възгледи, учихме един от друг. Бе изключително ползотворен и зареждаш курс, за който съм много благодарен", споделя още д-р Валери Йовчев. 

Едва 2% от севлиевци са сменили личния си лекар през декември
Здраве
Д-р Димитър Диков - преглежда на 24 януари в Севлиево
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на 7 януари 2020 г.
Здраве
Не се налага затваряне на СУ "В. Левски", заявиха от ръководството
Здраве
Записват за прегледи при д-р Пейо Мишев за 24 януари 2020 г.
Здраве
Д-р Диков - онкорентгенолог-мамолог, преглежда на 13 декември 2019 г.
Здраве
Д-р Явор Малинов работи в Севлиево на 17 януари 2020 г.
Здраве
Д-р Валери Йовчев изкара курс по най-високо ниво на имплантология
Здраве
Д-р Явор Малинов работи в Севлиево на 14 февруари 2020 г.
Здраве
Има ли епидемичен взрив от хепатит А в Севлиево?
Здраве
Записват за прегледи при д-р Бонка Попова за януари
Здраве
Един случай на хепатит А е потвърден, други три деца са хоспитализирани
Здраве
Ваксината срещу варицела става препоръчителна от тази година
Здраве
Общинската болница ще връща 120 хил. лв., получени без основание
Здраве
Д-р Сиромахова - специалист очни болести, ще работи в "Медицински център-1"
Здраве
Ако се наложи: неотложна помощ в "Медицински център-1"
Здраве