Да четем с децата си в събота - една инициатива на Библиотеката

от Емилия Димитрова

Наскоро гледах интервю с психиатър по въпроси на детската агресия. Няма да влизам в детайли, но ще спомена това, което смятам за много важно. Лекарката каза: "Правете заедно с децата си различни неща. Четете, играйте, смейте се, разхождайте се, пазарувайте, пътувайте, говорете с тях". За този й отговор се сещам сега, когато разбирам за новата инициатива на Градска библиотека Севлиево - съботно четене в Детския отдел за деца и родители. 

Прекрасна идея, дано да откликнат и родителите, защото децата сами няма как да отидат на съботно четене, тъй като поканата е към малчугани от две до седем години. И ако вече чувам ропот "какво разбира двегодишно дете от книги", веднага контрирам: знаете ли колко много деца жадуват просто да разглеждат лъскавите илюстрации и някой до тях да им помага да ги разгадават. Това е истинско отваряне на детето към един различен свят и ако любопитството му бъде събудено на две години, то няма да бъде приспано никога.

Права е директорът на Градската библиотека Добрина Минкова като казва, че библиотеката е магическо място. "Да си заобиколен от толкова много книги наведнъж, попивайки аромата, усещанията и възможностите, предизвиква почуда и разпалва у нас желанието да четем и откриваме. А децата са едни малки откриватели, които с широко отворени очи се втурват към всичко ново". И кои сме ние, че да решим да отнемем възможностите на книгите от децата си? 

Така че, уважаеми родители, "Севлиево  онлайн" се присъединява към поканата от Градска библиотека и заедно ви казваме: "Впуснете се в чудното пътешествие в света на детската книга заедно с  вашите деца! В детското царство на Градска библиотека малките любопитковци ще могат сами да избират книжките, които да прочетем заедно. А ако се затрудняват в избора си, ние, по-големите, ще им предложим различни варианти". 

Съботното четене за деца и родители „Кой обича приказки?“ ще се състои два пъти в месеца, като първото ще бъде на 1 февруари 2020 г. от 10,30 до 12 часа. Информация за следващи дати ще може да намерите на страниците на Градска библиотека и Детски отдел.

"Севлиево онлайн" се ангажира също да публикува датите на съботните четения. 

Анелия Атанасова от Габрово стана „Рицар в живота“
Общество
По 100 лични карти на ден ще издават тази година от МВР
Общество
Футболът срещна доброто, за да помогне на 9-годишния Мартин
Общество
Президентът Румен Радев: "Нашата битка за идеала на Апостола е сега"
Общество
От Училищно настоятелство отчетоха 2019 г.
Общество
Жена от Габрово върна изгубен портфейл с лични документи и пари
Общество
Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси от днес
Общество
Тол таксите за масовите тежкотоварни коли ще са между 3 и 7 ст. на километър
Общество
Обявена е процедура за консултант на строежа на тунел под Шипка
Общество
Проверката на отпадъците край Яворец трябва да приключи на 16 февруари
Общество
Поклон пред Апостола - на 19 февруари, в Конака
Общество
Адвокатите: Там където свършва правото, започва произволът
Общество
Цветан Косев от Габрово е отличен в конкурса "Пожарникар на годината"
Общество
Манолова: Отговорността, че България се превърна в сметище, е на Борисов
Общество
Притихна дворът на Конака, запазил звъна от веригите, оковали Дякона
Общество
Когато санитарния порцелан стане произведение на изкуството
Общество