Търсене

Да превърнеш дома си в изложба, а ти да станеш куратор. Възможно е

Да превърнеш дома си в изложба, а ти да станеш куратор. Възможно

Представяте ли си тръпката да превърнете дома си изложбена зала и го отворите за приятели. А платната по стените редите сам, по свой вкус и усет. 

Това ви предлагат от пространството за културни и социални събития във Велико Търново ТАМ, а за живеещите в габровска област, това става с посредничеството на Дома на хумора и сатирата. Инициативата е наречена "Окупираме дома ти". 

Какво трябва да направите, ако искате изкуството да "окупира" дома ви? 

От 15 юли до 20 октомври 2021 г. 30 души в трите града София, Габрово и Велико Търново ще имат възможност да бъдат домакини на мобилната изложба „Окупираме дома ти“. Тя е резултат от едногодишната програма на пространство за социални и културни събития ТАМ Велико Търново „От октомври до октомври“, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Желаещите да приемат изложбата в дома си ще имат две седмици, в които да подредят произведенията и така да влязат в ролята на куратори. В този период домакинът може да отвори своя дом за приятели или да организира специално откриване и да покани гости.

„Целта е да покажем изкуство в по-различна, достъпна среда. Много хора се притесняват да влязат в галерия или пространство за култура, защото не се чувстват подготвени. Ние обърнахме процеса – ти каниш артистите и изкуството в дома си, за да го почувстваш по-близко до теб“, казва Деница Милушева от ТАМ.

Жителите на Велико Търново, Габрово или София могат да заявят желанието си да приемат в дома си мобилната изложба, като попълнят кратък формуляр в сайта на ТАМ на адрес: https://shorturl.at/eqvL3

Изображение - 9630 Екипът ще изготви график и ще се свърже с домакините по реда на записването, за да уточни подробностите по взимането и предаването на арт творбите. Гостуването на изложбата в домовете на желаещите е безплатно. Всяка една от творбите може да бъде закупена, като новите собственици ще получат арт-работите след края на своеобразната окупация на домовете.

В Габрово партньор на инициативата е музей „Дом на хумора и сатирата“, а в София – кураторът Мартина Йорданова.

Основната тема, по която работиха авторите, е „Public vs Domestic“ („Публично срещу домашно“) - превръщането на домашното в публично пространство, разминаването на границите между лично и споделено, вътрешен и външен свят. Тя е резултат от съвместната работа на артистите Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов, Християна Йорданова, куратора Мартина Йорданова и резиденция No Point Atelier.

През м. януари 2021 г. ТАМ обяви отворена покана за артисти, които да участват в резиденция по ситопечат и съвместна изложба. Жури в състав Атанас Тотляков, Деница Милушева, Маргарита Доровска, Мартина Йорданова и Мирослав Живков избра петимата артисти, които да работят по проекта.

На следващия етап кураторът Мартина Йорданова посети ателието, в което работи всеки един от художниците. Срещата – на живо или онлайн, позволи куратор и артист да се опознаят и да се прекрачи границата между домашното и публичното.

Последва онлайн съвместна работа между художниците, куратора и No Point Atelier, а след това се проведе тридневна резидентска програма в базата в село Баланите, община Габрово. Резултатът е мобилната изложба „Окупираме дома ти!“.

Последният етап е подреждането на изложбата в домовете на жители на Велико Търново, Габрово и София.

   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!