Да ви е честита новата 1949 г.!
Манифестация в България, снимка: socbg.com

източник: Капитал

Ако някой се чуди как е възможно депутатите да приемат закон, който създава правна несигурност за най-важния институт в пазарната икономика - частната собственост, ето отговора: под заплаха.

Никога досега на заседание на правната комисия в парламента не се е изсипвала толкова власт, за да демонстрира подкрепа за един закон: министърът на правосъдието Цецка Цачева и един от заместниците ѝ, министърът на вътрешните работи Младен Маринов със свой заместник, главният прокурор Цацаров, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

КПКОНПИ е името на комисията, която с промените, гласувани на въпросното заседание, получи право да иска конфискация на имуществото на всеки, без да е длъжна да доказва каквато и да е връзка с незаконна дейност. Същата комисия ще може да води безкрайни проверки и докато те текат, да ги използва за тормоз и повод, за да атакува публичния имидж на проверяваните.

А от вчера за нея ГЕРБ и ДПС предлагат още правомощия: да призовава гражданите – по ред, който самата тя определя с правилника си; ако някой не се яви, хем да бъде глобен, хем да бъде принудително доведен от МВР. Органите на КПКОНПИ ще могат да запечатват помещения и да ползват маски при контактите си с гражданите. И, разбира се, председателят на комисията ще се движи с охрана и кола на НСО, колите на КПКОНПИ ще могат да се движат с лампи и сирени.

Миналата сряда, когато депутатите от правната комисия трябваше да гласуват първата порция немислими за демократична държава текстове, знаеха, че са наблюдавани. Лично председателят на КПКОНПИ беше там, като в предните дни ги беше предупредил през медиите на ДПС: "Апелирам към всички народни представители - всички трябва да покажат кой застава зад нас, зад гражданската конфискация и борбата с корупцията"... "по това ще разберем кой има от какво да се притеснява и кой няма да застане зад тези промени и да си направим извода".

Познайте как премина гласуването

Нито един от членовете на парламентарната комисия не беше против. БСП и "Воля" се ограничиха до "въздържал се". Никой не заяви, че законът е мракобесен, единственото плахо възражение бе, че такова бързане с приемането му не е нужно.

Два дни по-късно последва гласуване на първо четене в пленарна зала. От общо 147 гласували депутати само шестима бяха против. Трима от БСП и трима от "Воля" на Марешки.

Още 25 от БСП се въздържаха. Предстои окончателно гласуване на второ четене - вероятно до края на седмицата.

И това "единомислие" за закон, който се прокарва извънредно и практически дава възможност на управляващите да рекетират граждани, опоненти и бизнес, уж под знака на борбата с корупцията.

Целия текст можете да прочетете тук
 

Постигнато е съгласие за състава на секционните избирателни комисии
Политика
"Наложително" е присъствието на учители на среща с депутат
Политика
Мария Недева е предложението за председател на РИК Габрово
Политика
В Севлиево гласуваха 2640 лв. заплата на кмета
Политика
Бюджет от 30 млн. лв. гласуваха в Севлиево
Политика
По-високи заплати за кметовете в селата
Политика
Най-странните места, на които ще се гласува на евровота
Политика
Как Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена
Политика
БСП организира среща със Сергей Станишев
Политика
Онлайн конкурс за доброволци организира бюрото на ЕП в България
Политика
В 68 секции ще се гласува в община Севлиево на евровота
Политика
Хаос със сметките за вода вече няма, само неудобства
Политика
Станишев: социалистите имаме рецепта за възстановявяне на социална Европа
Политика
От 1440 до 2100 лв. са заплатите на зам.-кметовете в Севлиево
Политика
Боян Ботев в отворено писмо до съветниците: "Страх ли ви е от гражданите?"
Политика
За гражданите на Севлиево – БЕЗгласно
Политика