Дадийска не показа какво мислят хората за социалния патронаж
Десертът за 16 юли т.г. Защо количеството е различно? От Патронажа не обясниха.

автор: Емилия Димитрова

Директорът на Домашния социален патронаж в Севлиево Станка Дадийска отказа достъп на „Севлиево онлайн“ до анкетите, с които потребителите дават обратна връзка за качеството на услугата, която ползват. Въпреки че изрично бях посочила, че искам достъп до анкетите на място, т.е. не желая да ми бъдат предоставени копия, а само анкетните листи, при това със заличени лични данни, Станка Дадийска сметна, че „не е допустимо разрешаване на достъп с оглед гарантиране защита на личните данни на потребителите“. Непонятно е и становището й, че „крайният брой потребители на услугата дава възможност за идентифициране на лицата дори при посочен един признак, например собствено име“.

Доверяваме се на Дадийска

След като ми бе отказано да видя с очите си как хората оценяват работата на патронажа, остава да се доверя на това, което каза директорката Дадийска. Според написаното от нея в отговор на заявление за достъп до информация „от анкетираните 207 потребители на услугата „Ежедневно доставяне на храна“ 93% изразяват задоволството си от домашен социален патронаж. На въпроса какво е качеството на доставяната храна, 82% определят с положителна оценка качеството и количеството на храната“.

Един сигнал и две срещи

Повод за поисканата информация по реда на Закона за достъп до информация от ръководителя на Социалния патронаж в Севлиево бе сигнал от дъщерята на възрастно семейство, в което двамата съпрузи ползват ежедневно храна от патронажа. Дъщеря им, която живее извън Севлиево, но посещава родителите си почти всяка седмица, твърди, че в единични случаи храната била доставяна в ранния следобед, на два пъти била вкисната и споделя съмнения, че съдинките, в които се разнася, не се дезинфекцират достатъчно често. Дъщерята изпрати сигнал до Община Севлиево, информира и „Севлиево онлайн“.

Не може да гледа какво има в съдинките

Репортер на „Севлиево онлайн“ отиде на място в Патронажа на 16 юли т.г., около 9.30 ч., когато разсипването на храната бе приключило. Видях последните кутийки, в които се разсипваше десерта, който за деня бе бисквитена торта. В една кофичка имаше цяло парче торта, в друга почти парче и половина, а в трета само няколко лъжици нишесте и половин бисквита. Поисках да видя колко е сипано в приготвените за разнасяне съдинки и пластмасови кутии, за да преценя дали видяното се повтаря и с останалата храна. Служителите категорично отказаха да отворят дори една съдинка без Станка Дадийска. А Дадийска отсъстваше, била „на адрес“ и никой не знаеше кога ще се върне.

Две срещи и резултати от есента

Продължих да търся за коментар на видяното Станка Дадийска, която през целия ден не вдигаше мобилния си телефон, а на стационарния колегите й отговаряха, че я няма. И естествено не знаеха кога ще се върне. Без отговор остана и молбата ми да й предадат, че искам да разговаряме. 

Същия ден в "Севлиево онлайн" излезе публикацията "Половин бисквита и две лъжици нишесте - порция човешко достойнство". На нея остро реагираха и от фирмата, която приготвя храната от 1 юни т.г., след спечелена обществена поръчка. Оттам бяха категорични, че нямат никаква вина за количеството храна, която потребителите получават, тъй като те доставят храната готова в патронажа, но разсипването в съдове става от служителите там.

Последваха две срещи в Общината със заместник-кметовете Калина Георгиева, Красимира Йорданова, представители на фирмата, която готви и Станка Дадийска. Официална информация за резултата от двете срещи липсва, но според наш източник разговорите са довели до конкретни решения, които още от есента ще имат положителен ефект върху начина на приготвяне и разсипване на храната.

Славата на един директор - седем изгубени дела за три години 

Домашният социален патронаж влезе в местните медии преди две години, когато новоизбрания ръководител Станка Дадийска се прочу с множество заведени срещу Патронажа дела. Служители съдеха институцията заради неправомерни съкращения, заповеди за наказания и предупреждения за уволнения. А неофициално се коментираше арогантното отношение на Дадийска към подчинените й и авторитарните й методи на управление. Би могло да се предположи, че в разказваното за Дадийска има и в няква степен некомпетентност, щом само за 2016 и 2017 г. срещу нея като директор на Социалния патронаж бяха заведени шест съдебни дела, а А Патронажът бе осъден да плаща държавни такси, съдебни разноски, адвокатски хонорари и обезщетения.

Към момента в социалния патронаж в Севлиево работят 24 служители – 23 на пълен щат и чистачка на половин работен ден. За последните три години 9 служители са освободени по различни причини – напуснали, съкратени или уволнени.

 

 

 

 

 

Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество