Търсене

Данъчните започват масови проверки за ДДС на вносни стоки

Данъчните започват масови проверки за ДДС на вносни стоки

Снимка на Steve Buissinne от Pixabay

Масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос започват инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи. Ще се следи за прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки, които идват в България от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС.

При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП. Ще се контролира и „чистият“ внос, в при който стоките, основно от Китай и Турция, се внасят и ще се потребяват в България. Тук главният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета. 

В започващата кампания всеки внос на стоки у нас от трета страна ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация. Приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори, информират от приходната агенция. Целта на масовия данъчен контрол е да се гарантират, че се плаща реален ДДС.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!