Търсене

Дърворезбата в православните църкви представиха Велизар Захариев и Ивета Миленова

Калейдоскоп от събития в читалищния проект „Събудители – отново заедно”
Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Дърворезбата в православните църкви представиха Велизар Захариев и Ивета Миленова

Дърворезбата в православните църкви, символика и развитие представиха преподавателят Велизар Захариев от Школата по изобразително и приложно изкуство при Народно читалище „Развитие-1870” и Ивета Миленова - директор на Историческия музей в Севлиево.

Проявата се осъществи като част от дейностите по проект LT2022-308 „Събудители – отново заедно” на НЧ „Развитие-1870” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”.

Първата част включваше презентации на тема: „Българска и украинска църковни дърворезби”, представени от Велизар Захариев пред петокласниците на средно училище „В. Левски”. На 11 ноември 2022 г. в Актовата зала на Гимназията учениците се запознаха в детайли с особеностите и спецификите на българската и украинската църковни дърворезби чрез интересен и увлекателен текстови и снимков материал.

Те разгледаха и сградата с нейния строеж – църковен двор, външен и вътрешен притвор, наос (кораб), олтар. Представено беше историческото развитие на църквите, промените, настъпили в строежа им, църковният иконостас и еволюцията му през вековете. Представени бяха и правилата за поставяне на иконите в иконостаса, конкретните образци и символното им значение. На финала учениците бяха запознати в детайли и с традициите в украинската църковна дърворезба чрез презентация, подготвена от украинката Наталя Стоянова, с което откриха приликите и разликите в развитието на двете култури.

Беседи за резбованите иконостаси в църковните храмове „Св. Пророк Илия” и „Св. Троица”, съвместно с екскурзовод от Историческия музей, беше предвидено във втората част на дейностите по проект „Събудители – отново заедно” в направление „Изобразително и приложно изкуство”. Църковният интериор – символика и развитие, както и история на храмовете представи директорът на музея Ивета Миленова.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.