Търсене

Държавата отвори процедурата, по която българските фирми могат да изградят свои ВЕИ инсталации

"Капман грийн енерджи" ще строи соларен парк в бившия

Снимката е илюстративна, източник: pixabay

Късно снощи Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване за фирмите трета процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общият бюджет на мярката е 200 млн. лв. Насочена е към българските фирми, които искат да изградят свои нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално  съхранение на енергията.

От 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ могат да получат българските компании за изграждане на системите в задължителна комбинация с батерия като технология за съхранение. Мярката е насочена към микро-, малки, средни фирми и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори.

Съфинансирането е до 50% по линия на Плана за възстановяване, като интересът на компаниите към мярката се очаква да е изключително голям. 

Със средствата ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван.

Инвестициите ще помогнат на компаниите да намалят разходите си и да станат по-малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и има като задължителен елемент придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии, което допринася за баланса в произведената мощност.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020 до 16:30 ч. на 15 май 2023 г. В същата платформа до 21 дни преди изтичането на кандидатстването могат да се задават и въпроси по условията.

Това е трета отворена мярка за бизнеса по линия на Министерството на иновациите и растежа по Националния план за възстановяване и устойчивост. Първите две - за технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност - приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати. На 30.12.2022 г. бяха публикувани и първите 953 одобрени проектни предложения на фирми в България, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!