Делото КТБ: Липсващите имена, част трета

На 6-ти ноември 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) загуби банковия си лиценз няколко месеца след като декларира несъстоятелност.

През юли 2017, почти три години по-късно, Прокуратурата на България внесе в съда обвинение срещу собственика на банката, Цветан Василев, както и срещу 17 други обвиняеми лица. Василев, обвинен в източване на активите на банката в момента се укрива в Сърбия, а българските власти настояват да бъде екстрадиран.

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) анализира няколко тома документи по делото КТБ. Експертният ни анализ повдига въпроса дали прокуратурата е действала максимално задълбочено и безпристрастно, с цел да анализира всички причини за фалита.

Според прокуратурата КТБ е била пирамидална финансова структура. Според АКФ подобна дефиниция не е достатъчно изчерпателна и е пропусната възможност да се разследват озадачаващи връзки между политическата класа и банката като част от бизнес елита на страната.

Един пример, който навежда до съмнения за съществуването на подобни връзки, е дългият списък от политици, публични личности, собственици на медии и висши държавни чиновници, които са посещавали централата на КТБ не като клиенти, а като гости на собственика на банката или на главния касиер. Въпреки че имената на тези личности фигурират в документите по делото, малко на брой са разпитани от прокуратурата

Разследването на АКФ има за цел да освети кои са тези хора, за да помогне на обществеността да реши дали прокуратурата и наблюдаващия прокурор Иван Гешев са изследвали всички фактори, довели до фалита на КТБ и последвалите трусове за българската икономика.

Една история за това как групата медии около банката тихо се превърнаха в обслужващи безкритични медии към държавното обвинение.

Третата част от разследването на липсващите имена в делото за източване на КТБ се фокусира върху една от най-красноречивите истории в дългогодишната схема на купуване на медийно влияние в България. Как една офшорна фирма от малък карибски остров излива в жълтокафяви български “медии” милиони евро, източени от КТБ. И как в по-ново време прокурор Иван Гешев “пропусна” да ги разследва, докато се радваше на тяхната подкрепа по пътя си към върха на държавното обвинение.

Анелия Атанасова от Габрово стана „Рицар в живота“
Общество
По 100 лични карти на ден ще издават тази година от МВР
Общество
Футболът срещна доброто, за да помогне на 9-годишния Мартин
Общество
Президентът Румен Радев: "Нашата битка за идеала на Апостола е сега"
Общество
От Училищно настоятелство отчетоха 2019 г.
Общество
Жена от Габрово върна изгубен портфейл с лични документи и пари
Общество
Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси от днес
Общество
Тол таксите за масовите тежкотоварни коли ще са между 3 и 7 ст. на километър
Общество
Обявена е процедура за консултант на строежа на тунел под Шипка
Общество
Проверката на отпадъците край Яворец трябва да приключи на 16 февруари
Общество
Поклон пред Апостола - на 19 февруари, в Конака
Общество
Адвокатите: Там където свършва правото, започва произволът
Общество
Цветан Косев от Габрово е отличен в конкурса "Пожарникар на годината"
Общество
Манолова: Отговорността, че България се превърна в сметище, е на Борисов
Общество
Притихна дворът на Конака, запазил звъна от веригите, оковали Дякона
Общество
Когато санитарния порцелан стане произведение на изкуството
Общество