Делото КТБ: Липсващите имена, част трета

На 6-ти ноември 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) загуби банковия си лиценз няколко месеца след като декларира несъстоятелност.

През юли 2017, почти три години по-късно, Прокуратурата на България внесе в съда обвинение срещу собственика на банката, Цветан Василев, както и срещу 17 други обвиняеми лица. Василев, обвинен в източване на активите на банката в момента се укрива в Сърбия, а българските власти настояват да бъде екстрадиран.

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) анализира няколко тома документи по делото КТБ. Експертният ни анализ повдига въпроса дали прокуратурата е действала максимално задълбочено и безпристрастно, с цел да анализира всички причини за фалита.

Според прокуратурата КТБ е била пирамидална финансова структура. Според АКФ подобна дефиниция не е достатъчно изчерпателна и е пропусната възможност да се разследват озадачаващи връзки между политическата класа и банката като част от бизнес елита на страната.

Един пример, който навежда до съмнения за съществуването на подобни връзки, е дългият списък от политици, публични личности, собственици на медии и висши държавни чиновници, които са посещавали централата на КТБ не като клиенти, а като гости на собственика на банката или на главния касиер. Въпреки че имената на тези личности фигурират в документите по делото, малко на брой са разпитани от прокуратурата

Разследването на АКФ има за цел да освети кои са тези хора, за да помогне на обществеността да реши дали прокуратурата и наблюдаващия прокурор Иван Гешев са изследвали всички фактори, довели до фалита на КТБ и последвалите трусове за българската икономика.

Една история за това как групата медии около банката тихо се превърнаха в обслужващи безкритични медии към държавното обвинение.

Третата част от разследването на липсващите имена в делото за източване на КТБ се фокусира върху една от най-красноречивите истории в дългогодишната схема на купуване на медийно влияние в България. Как една офшорна фирма от малък карибски остров излива в жълтокафяви български “медии” милиони евро, източени от КТБ. И как в по-ново време прокурор Иван Гешев “пропусна” да ги разследва, докато се радваше на тяхната подкрепа по пътя си към върха на държавното обвинение.

Севлиевци подкрепят протестното автошествие в Габрово
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Момче на 16 г. загина край село Буря при катастрофа с АТВ
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Диана Ковачева: Проектът за конституция превръща омбудсмана във фигурант
Общество
Родолюбиви граждани организираха отбелязването на Шипченската епопея
Общество