„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ остава с един
В деня на вота пред изборна секция в с. Душево, севлиевска община, са разлепени плакати на ГЕРБ. Според изборните резултати в това село ГЕРБ традиционно имат силна подкрепа

източник: "За истината" 

„Демократична България“, която не е имала депутат от Габрово от 2009 г., има реален шанс да изпрати свой народен представител от избирателния район в 46-ия парламент. Това сочат резултатите от изборите на 11 юли т.г., когато партията увеличи подкрепата си от 5.40% на 8.50 %, но преди да се е завъртяла въртележката от преразпределението на гласовете.

ГЕРБ най-вероятно ще загубят един мандат и за първи път от 2009 г. ще останат само с един народен представител от региона – досегашния вицепремиер Томислав Дончев, който традиционно води листата в родния си град.

След фурора от 2009 г., когато спечелиха парламентарните избори с над 50 на сто подкрепа и получиха три места в Народното събрание, за хората на Борисов последваха още три парламентарни избора (през 2013 г., 2014 г. и 2017 г.), от които партията вземаше по два мандата. Затова въпреки най-многото получени гласове през 2021 г., няма съмнение, че влиянието на ГЕРБ в региона отслабва и това най-силно личи в представителството, което ще имат в следващото Народно събрание. Към единствения им, засега, мандат, добавяме и постепенно отслабващата подкрепа за първата политическа сила – от над 35 хил. гласа през 2009 г. и малко над 20 хил. в следващите три парламентарни вота, на 11 юли т.г. ГЕРБ получи  малко повече от 12 хиляди гласа.    

Останалите два мандата в четиримандатния Габрово отиват за „Има такъв народ“ и БСП.

Въпреки, че вложиха много усилия в предизборната кампания, от „Изправи се! Мутри вън!“ не само не успяха да увеличат гласовете си на 11 юли, но подкрепата им е с 710 гласа по-слаба от получената на 4 април. Коалицията единствена излезе на извънредните избори с нов водач на листа –  вместо габровката Пепа Сомлева от София изпратиха Георги Табаков. И макар Табаков да имаше големи амбиции и да бе силно диалогичен, от снимките, които публикуваха от щаба му след срещи с избиратели, се виждаше, че около него не гъмжи от симпатизанти.  

Това естествено е само едно от предположенията за причините „Изправи се! Мутри вън!“ да запишат по-лошо представане на поправителните парламентарни избори. Защото ако тези разсъждения имат основание, то от „Има такъв народ“ изобщо не видяхме кандидата им, а подкрепата за партията нарасна, макар и с малко над 500 гласа. На 11 юли екипът на Слави Трифонов получи в Габрово 25.30% от вота, за първите по резултат ГЕРБ гласуваха 30,11 на сто от отишлите до секциите.

В Габрово най-слабо на 11 юли без съмнение се представи БСП. Листата им получи с почти две хиляди гласа по-малко, което за малкия избирателен район изобщо не е малко. БСП не направи промени във водача на листата и отново заложи на външен кандидат. В Левицата обаче трудно приемат да им налагат отгоре и под сурдинка се говори, че вътре в партията е имало размяна на реплики и недоволство срещу спуснатия водач. Той опита да компенсира с активна предизборна кампания и много срещи с избиратели, като този път вкара в кампанията си нетрадиционен подход – чат с избиратели и въпроси извън политиката като кой му е любимият пилот от Формула 1 или любимо животно и спорт, масово хоро със симпатизанти. Нищо от това не проработи, щом листата на БСП е с най-голям отлив от подкрепа.

БСП обаче не са губещи след 11 юли. Въпреки по-малкото гласове за тях, почти сигурно ще имат  депутат от Габрово. Колкото и да парадират с най-големия процент от вота на избирателите, в ГЕРБ трябва да признаят, че макар резултатите да ги бетонират като първа политическа сила, тежестта им в региона е в дефицит. И това тепърва ще става все по-осезаемо.  

Текстът е препубликуван от сайта  "За истината" 

Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово
Политика
Мариян Костадинов гласува за силен парламент, умно управление и държава с правила
Политика
Георги Табаков гласува за европейска и модерна България
Политика
Георги Табаков: Близо е денят, когато и Габрово ще отхвърли модела шуробаджанащина
Политика
105 036 граждани в област Габрово имат право на глас днес
Политика
Окончателно: Четирите мандата в Габрово са за четири партии
Политика
Обработени са 100% от секционните протоколи в област Габрово
Политика
В Дряново избирателите засега са най-активни от всички в областта
Политика
Към 16.30 ч. в областта гласуваха 23.3% от избирателите, над 40 % бяха през април
Политика
Слави Трифонов оттегля Николай Василев, ще ревизира проекта за кабинет
Политика
Георги Табаков поздрави Ивелин Стоянов от ДБ за спечеления мандат
Политика
На сайта на ЦИК има симулатор за машинно гласуване
Политика
Първи неофициални резултати от вота в община Севлиево
Политика
ГЕРБ е втора политическа сила в Севлиево, но първа в общината
Политика
Мика Зайкова: Народът ни каза: "Работете заедно!"
Политика
„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ остава с един
Политика