Търсене

„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ остава с един

„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ ос

В деня на вота пред изборна секция в с. Душево, севлиевска община, са разлепени плакати на ГЕРБ. Според изборните резултати в това село ГЕРБ традиционно имат силна подкрепа

източник: "За истината" 

„Демократична България“, която не е имала депутат от Габрово от 2009 г., има реален шанс да изпрати свой народен представител от избирателния район в 46-ия парламент. Това сочат резултатите от изборите на 11 юли т.г., когато партията увеличи подкрепата си от 5.40% на 8.50 %, но преди да се е завъртяла въртележката от преразпределението на гласовете.

ГЕРБ най-вероятно ще загубят един мандат и за първи път от 2009 г. ще останат само с един народен представител от региона – досегашния вицепремиер Томислав Дончев, който традиционно води листата в родния си град.

След фурора от 2009 г., когато спечелиха парламентарните избори с над 50 на сто подкрепа и получиха три места в Народното събрание, за хората на Борисов последваха още три парламентарни избора (през 2013 г., 2014 г. и 2017 г.), от които партията вземаше по два мандата. Затова въпреки най-многото получени гласове през 2021 г., няма съмнение, че влиянието на ГЕРБ в региона отслабва и това най-силно личи в представителството, което ще имат в следващото Народно събрание. Към единствения им, засега, мандат, добавяме и постепенно отслабващата подкрепа за първата политическа сила – от над 35 хил. гласа през 2009 г. и малко над 20 хил. в следващите три парламентарни вота, на 11 юли т.г. ГЕРБ получи  малко повече от 12 хиляди гласа.    

Останалите два мандата в четиримандатния Габрово отиват за „Има такъв народ“ и БСП.

Въпреки, че вложиха много усилия в предизборната кампания, от „Изправи се! Мутри вън!“ не само не успяха да увеличат гласовете си на 11 юли, но подкрепата им е с 710 гласа по-слаба от получената на 4 април. Коалицията единствена излезе на извънредните избори с нов водач на листа –  вместо габровката Пепа Сомлева от София изпратиха Георги Табаков. И макар Табаков да имаше големи амбиции и да бе силно диалогичен, от снимките, които публикуваха от щаба му след срещи с избиратели, се виждаше, че около него не гъмжи от симпатизанти.  

Това естествено е само едно от предположенията за причините „Изправи се! Мутри вън!“ да запишат по-лошо представане на поправителните парламентарни избори. Защото ако тези разсъждения имат основание, то от „Има такъв народ“ изобщо не видяхме кандидата им, а подкрепата за партията нарасна, макар и с малко над 500 гласа. На 11 юли екипът на Слави Трифонов получи в Габрово 25.30% от вота, за първите по резултат ГЕРБ гласуваха 30,11 на сто от отишлите до секциите.

В Габрово най-слабо на 11 юли без съмнение се представи БСП. Листата им получи с почти две хиляди гласа по-малко, което за малкия избирателен район изобщо не е малко. БСП не направи промени във водача на листата и отново заложи на външен кандидат. В Левицата обаче трудно приемат да им налагат отгоре и под сурдинка се говори, че вътре в партията е имало размяна на реплики и недоволство срещу спуснатия водач. Той опита да компенсира с активна предизборна кампания и много срещи с избиратели, като този път вкара в кампанията си нетрадиционен подход – чат с избиратели и въпроси извън политиката като кой му е любимият пилот от Формула 1 или любимо животно и спорт, масово хоро със симпатизанти. Нищо от това не проработи, щом листата на БСП е с най-голям отлив от подкрепа.

БСП обаче не са губещи след 11 юли. Въпреки по-малкото гласове за тях, почти сигурно ще имат  депутат от Габрово. Колкото и да парадират с най-големия процент от вота на избирателите, в ГЕРБ трябва да признаят, че макар резултатите да ги бетонират като първа политическа сила, тежестта им в региона е в дефицит. И това тепърва ще става все по-осезаемо.  

Текстът е препубликуван от сайта  "За истината" 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!