Търсене

Демонстрации на занаяти и дегустация на местни продукти в центъра на Севлиево - инициатива на парк "Централен Балкан"

Демонстрации на занаяти и дегустация на местни продукти в центъра на Севлиево - инициатива на парк

Демонстрации на занаяти и дегустация на местни продукти, екозанимания за деца, музикална програма, включваща народно творчество, дискусионен панел за добри практики за устойчиво развитие на териториите, фото изложба и информационен щанд за отличията на ЮНЕСКО в региона - всичко това ще се случи на 1 октомврви на градския севлиевски площад в часовете от 11 до 15 ч. 

Събитието е едно от трите, организирани от национален парк "Централен Балкан" в рамките на инициативата „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“. Целта е общините, които са част от преходната зона на парка, да покажат лицето, облика, особеностите и духа на местните традиции и обичаи. Така от парковата дирекция се стремят да създадат партньорска мрежа на парка. 

Затова и инициативата ще се проведе в три града. Започва на 1 октомври в Севлиево, на 7 октомври в Троян, на 20 октомври в с. Антон и на 21 октомври в Карлово. 

Събитието „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“ цели да изгради мрежа от партниращи си творци, занаятчии, предприемачи, производители, доставчици на туристически услуги, дейци в културни институции, регистрирани и реализиращи своята дейност на територията на Биосферния парк, обхващаща цялото землище на общините Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон.

Припомняме, че биосферен парк „Централен Балкан“ и буковите гори на Националния парк са включени в сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ето какво включва програмата на 1 октомври 2023 г. в Севлиево:
 
От 11:00 - 15:00 часа е изложението на производители, занаятчии и артисти.
 
Ще има дегустация на мед от биопчелин „Попови“, град Калофер; дoегустация на вино от винарска изба „Ноя“, с. Орешак; ще гостува Природонаучният музей в „Черни Осъм“, дърворезбарят Димитър Димитров от Карлово ще покаже майсторлъка си.
 
Ще бъдат показани още автентични народни носии от Ценка Джамбазова, град Троян, художествена керамика на Енчо Ганковски, също от Троян. 
Ще има арт работилница „Направи си престилка“ с Христина Георгиева от Севлиево, рисуване на стъкло, техника „огледален образ“ с Неда Личева от Троян, плетене с вълна с Мануела Николова от Троян и още много други. 
 
В 11.30 ч. започва фолклорната програма с участието на детски фолклорен ансамбъл „Развитие“ към НЧ „Развитие - 1870“ в Севлиево.
 
Час по-късно е дискусионния панел, който има следната програма: 
 
Биосферен парк „Централен Балкан“ – инструмент за устойчиво развитие - Сергей Александров;
 
Зеленото сирене от Черни Вит и празник на домашните сирена - Цветан Димитров;
 
Старата глинена къща – запазени традиции в с. Гумощник - Ангелина Георгиева;
 
Керамика „Фичеви“, с. Дебнево – традициите на троянската керамика, филм
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!