Депутати: Какво се прави в момента за водния проблем на Севлиево?

Какво се прави в момента за справянето с проблема, който община Севлиево има от десетилетия с водата, попитаха народните представители от ГЕРБ Иглика Събева и Николай Сираков министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Двамата депутати депозираха писмен въпрос до министъра, в който припомнят, че през 2016-та проблемът с водоснабдяването на общината се е задълбочил, а същата година е взето решение Севлиево да стане част от Асоциацията по ВиК Габрово.

В отговора на министър Нанков се казва: "МРРБ е ангажирано с проблемите с водоснабдяването на град Севлиево и населените места в общината и изострянето на този проблем през последните години". И се посочва, че в краткосрочен план могат да се реализират редица мерки, насочени основно към намаляване на водозагубите и повишаване сигурността на водоподаването. За целта от министерството са изискали от кмета на община Севлиево информация за приоритетни ВиК-обекти, които имат готови проекти и възможност да бъдат финансирани и стартирани още тази година. 

В отговора на Николай Нанков се припомня осигуреното финансиране в размер на 640 000 лв. за два проекта - ремонт на участък от водопровода от ВЕЦ "Видима" в Априлци до ПСОВ в Стоките, както и увеличаване капацитета на бункерните помпени станции. "Финансирането на обектите е от държавния бюджет, а реализирането на проектите до края на годината зависи изцяло от ефективните действия на Общината", пише още министър Нанков. 

В отговора си МРРБ-министърът припомня и възможностите за финасиране на проекти по линия на европейски програми, възможно за областите, където ВиК-системата е консолидирана и казва, че от страна на министерството ще бъдат положени усилия, за да "се определят на регионално ниво проектите, с които ще се постигне съответствие на директивите, техническа, екологична и финансова устойчивост на ВиК услугите". 

 

Срещу 90 хил. лв. Севлиево се „отваря“ към гражданите, засега само на хартия
Общество
"Или ще измрем всинца, или ще освободим България"
Общество
Габрово е на второ място в страната по най-голям дял възрастно население
Общество
Самоукият художник от с. Стоките Георги Попов стана на 92 г.
Общество
Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба
Общество
България вече е на 112 място по свобода на медиите
Общество
Нова платформа помага на гражданските и културните организации
Общество
Милчо Генжов e избран за окръжен прокурор на Габрово
Общество
На Разпети Петък пазарът се връща на ул. "П. Р. Славейков"
Общество
На 15 и 16 май Севлиево е домакин на фестивала "Семе българско"
Общество
Да помогнем на Тихомир за животоспасяваща бъбречна трансплантация
Общество
От 1 май падат коридорите за пазаруване
Общество
"Природата в риск" - една изложба за търговията с кожи на защитени видове
Общество
Кога работим и почиваме през месец май?
Общество
Априлското въстание на север от Балкана представя музеят на Добрич
Общество
„Книги за смет” е този уикенд в пет града в страната
Общество