Депутати: Какво се прави в момента за водния проблем на Севлиево?

Какво се прави в момента за справянето с проблема, който община Севлиево има от десетилетия с водата, попитаха народните представители от ГЕРБ Иглика Събева и Николай Сираков министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Двамата депутати депозираха писмен въпрос до министъра, в който припомнят, че през 2016-та проблемът с водоснабдяването на общината се е задълбочил, а същата година е взето решение Севлиево да стане част от Асоциацията по ВиК Габрово.

В отговора на министър Нанков се казва: "МРРБ е ангажирано с проблемите с водоснабдяването на град Севлиево и населените места в общината и изострянето на този проблем през последните години". И се посочва, че в краткосрочен план могат да се реализират редица мерки, насочени основно към намаляване на водозагубите и повишаване сигурността на водоподаването. За целта от министерството са изискали от кмета на община Севлиево информация за приоритетни ВиК-обекти, които имат готови проекти и възможност да бъдат финансирани и стартирани още тази година. 

В отговора на Николай Нанков се припомня осигуреното финансиране в размер на 640 000 лв. за два проекта - ремонт на участък от водопровода от ВЕЦ "Видима" в Априлци до ПСОВ в Стоките, както и увеличаване капацитета на бункерните помпени станции. "Финансирането на обектите е от държавния бюджет, а реализирането на проектите до края на годината зависи изцяло от ефективните действия на Общината", пише още министър Нанков. 

В отговора си МРРБ-министърът припомня и възможностите за финасиране на проекти по линия на европейски програми, възможно за областите, където ВиК-системата е консолидирана и казва, че от страна на министерството ще бъдат положени усилия, за да "се определят на регионално ниво проектите, с които ще се постигне съответствие на директивите, техническа, екологична и финансова устойчивост на ВиК услугите". 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество