Депутати: Какво се прави в момента за водния проблем на Севлиево?

Какво се прави в момента за справянето с проблема, който община Севлиево има от десетилетия с водата, попитаха народните представители от ГЕРБ Иглика Събева и Николай Сираков министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Двамата депутати депозираха писмен въпрос до министъра, в който припомнят, че през 2016-та проблемът с водоснабдяването на общината се е задълбочил, а същата година е взето решение Севлиево да стане част от Асоциацията по ВиК Габрово.

В отговора на министър Нанков се казва: "МРРБ е ангажирано с проблемите с водоснабдяването на град Севлиево и населените места в общината и изострянето на този проблем през последните години". И се посочва, че в краткосрочен план могат да се реализират редица мерки, насочени основно към намаляване на водозагубите и повишаване сигурността на водоподаването. За целта от министерството са изискали от кмета на община Севлиево информация за приоритетни ВиК-обекти, които имат готови проекти и възможност да бъдат финансирани и стартирани още тази година. 

В отговора на Николай Нанков се припомня осигуреното финансиране в размер на 640 000 лв. за два проекта - ремонт на участък от водопровода от ВЕЦ "Видима" в Априлци до ПСОВ в Стоките, както и увеличаване капацитета на бункерните помпени станции. "Финансирането на обектите е от държавния бюджет, а реализирането на проектите до края на годината зависи изцяло от ефективните действия на Общината", пише още министър Нанков. 

В отговора си МРРБ-министърът припомня и възможностите за финасиране на проекти по линия на европейски програми, възможно за областите, където ВиК-системата е консолидирана и казва, че от страна на министерството ще бъдат положени усилия, за да "се определят на регионално ниво проектите, с които ще се постигне съответствие на директивите, техническа, екологична и финансова устойчивост на ВиК услугите". 

 

Платформа за проверка на фактите стартира и в България
Общество
МиГ-29 е паднал в морето по време на учение тази нощ
Общество
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Общество
Започват проверки за спазване забраната срещу изсичане на гори
Общество
От 10 юни Паспортна служба ще работи с удължено работно време
Общество
Освободени са двама от ръководството на Северноцентралното предприятие
Общество
До 22 юни се кандидатства за трета фаза подкрепа за оборотни средства
Общество
Борислав Бончев се срещна с МВР - ръководството, темата са изборите
Общество
Четирите стихии - фестивал за 1 юни събира деца и възрастни
Общество
Мобилни екипи за ваксинация поиска областният управител за Севлиево
Общество
Министър Минеков удостои Найден Петров с почетен знак „Златен век“
Общество
Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Общество
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий
Общество
С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки
Общество
Енерго Про променя датите за отчитане и плащане на ел. енергията
Общество
Областният управител разпореди проверка на язовирите
Общество