Търсене

Депутатите си гласуваха повече пари по идея на "Възраждане"

Как мандат за „Демократична България“ е несправедливост, но за Д

Депутатите одобриха промени в правилника, по който работи парламентът, с които поне част от тях ще получават повече пари, съобщава "Сега"

Досега правилникът гласеше, че народните представители получават допълнително месечно възнаграждение за трудов стаж и професионален опит. Сега се добавя възможността това да става и за осигурителен стаж. Предложението е на Петър Петров от "Възраждане", информира медията. 

Според Петров става въпрос за техническа промяна, тъй като досега е липсвала равнопоставеност между трудов и осигурителен стаж в парламентарния правилник. "Народният представител може да се позове на едно от двете и да не се чувства дискриминиран, независимо от това каква професия упражнява", цитира "Сега" изказване на Петров.

Идеята му е била отхвърлена във временната комисия по подготовка на измененията в правилника. В пленарната зала обаче е подкрепена от 116 депутати, 46 са били против, 38 са се въздържаха. При това гласуване парламентарните групи са се разцепили - повечето депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са подкрепили предложението, но немалко от колегите им са се възпротивили или са гласували "въздръжал се". "Възраждане" и ИТН са застанали зад идеята в пълен състав, само групите на ДПС и БСП изцяло са се противопоставили.

Петров е поискал още парламентаристите да получат безплатен абонамент до правно-информационна система, както и безплатен достъп до библиотеките и читалните, но това му предложение е било отхвърлено.

Заплатите на депутатите се изчисляват на базата на средната работна заплата в обществения сектор в последния месец на тримесечието и се променят четири пъти годишно. Досега основната заплата на депутат, на база данните от Националния статистически институт, е била 5580 лв., но новите народни избраници ще получават 6381 лв. основна заплата (без допълнителни начисления за участие в комисии и др.).

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.